Στο ευρωσκαμνί πάλι η Ελλάδα για τα αστικά λύματα

 

limataΣτο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας για ανεπαρκή επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί μία φορά, το 2007, για μη συμμόρφωση στις επιταγές της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Γι’ αυτό την Τετάρτη η Κομισιόν ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει εφάπαξ πρόστιμο 11,5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή 47.462 ευρώ για κάθε ημέρα έως ότου η χώρα μας συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία.

Η σημερινή εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν φαίνεται ότι εκπλήσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Και αυτό διότι έξι χρόνια μετά την πρώτη καταδίκη της χώρας μας, από τους 23 οικισμούς που δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων παραμένουν ως σήμερα έξι οι οποίοι δεν έχουν συμμορφωθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, δύο οικισμοί έχουν έργα σε εξέλιξη (Μαρκόπουλο, Κορωπί) και ένας τρίτος, η Νέα Μάκρη, διαθέτει λύση αλλά σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης. «Δυστυχώς, στις περιπτώσεις των οικισμών Αρτέμιδας και Ραφήνας δεν υπάρχει καν αφετηρία λόγω της έλλειψης συναίνεσης των τοπικών αρχών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Όσο για τη Λευκίμμη στην Κέρκυρα, τα έργα ήδη υλοποιούνται.

Τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη το ενδεχόμενο της σημερινής εξέλιξης στις συγκεκριμένες δημοτικές αρχές και το βάρος της ευθύνης που αναλογεί σε κάθε φορέα. «Η Πολιτεία θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να γλιτώσει η χώρα την καταδίκη και το επαπειλούμενο πρόστιμο, αλλά, εφόσον καταδικαστεί εκ νέου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα η εθνική νομοθεσία για τον επιμερισμό των προστίμων» σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, η τοπική αυτοδιοίκηση, που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών (στερεών και υγρών) αποβλήτων, έχει τη στήριξη του υπουργείου με οικονομικούς πόρους, αλλά και θεσμικά εργαλεία. «Ειδικά για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στους τρεις οικισμούς (Μαρκόπουλο, Κορωπί, Νέα Μάκρη) της Ανατολικής Αττικής η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΚΑ έχουν προχωρήσει και υλοποιούν τον σχεδιασμό σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους. Επιπλέον, έχουν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για το θέμα του εναπομείναντος ΚΕΛ, για την υλοποίηση του οποίου όμως δεν υπάρχει η συναίνεση των Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τράτσα Μάχη

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=541055

Speak Your Mind