Τέσσερις θέσεις ψηλότερα η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας

 

Κατά τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2012 ανέβηκε η Ελλάδα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας που εξέδωσε το International Insitute for Management Development (IMD), εξέλιξη η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τις εξαγωγές, καθώς και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα, παρά τη βελτίωση της θέσης της, εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ουραγών στη σχετική κατάταξη, αφού το 2013 βρίσκεται στην 54η θέση μεταξύ 60 χωρών, έναντι της 58ης θέσης ένα χρόνο πριν. Κι αυτό, διότι παρά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και τις προσπάθειες για περιορισμό της γραφειοκρατίας, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην προτελευταία σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και δύο θέσεις από το τέλος με κριτήριο το ποσοστό ανεργίας των νέων.

ependiseis

Επί της ουσίας η αιτία για την αργή ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, αλλά και για τις μεγάλες απώλειες που συνολικά υφίσταται η Ευρωζώνη στον τομέα αυτό είναι σύμφωνα με το IMD η εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας. «Η στασιμότητα της Ευρωζώνης και η δυναμική επιστροφή των ΗΠΑ στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας, καθώς και τα καλά νέα από την Ιαπωνία, έχουν οδηγήσει στην αναβίωση της συζήτησης σχετικά με τη λιτότητα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες, όμως η ανάπτυξη παραμένει προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, η σκληρότητα των μέτρων λιτότητας πολύ συχνά ανταγωνίζεται τον λαό. Σε τελική ανάλυση, οι χώρες χρειάζεται να διατηρούν την κοινωνική συνοχή για να διανέμουν την ευημερία», επεσήμανε χαρακτηριστικά χθες ο διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD κ. Στεφάν Γκαρέλι και πρόσθεσε: «Οι χρυσοί κανόνες για την ανταγωνιστικότητα είναι απλοί: να παράγεις, να διαφοροποιείσαι, να εξάγεις, να επενδύεις στις υποδομές, να υποστηρίζεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να εφαρμόζεις δημοσιονομική πειθαρχία και πάνω απ’ όλα να διατηρείς την κοινωνική συνοχή». Στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, βάσει των οποίων προκύπτει η γενική κατάταξη, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (σ.σ. αποτελεί το συνεργάτη του IMD στην Ελλάδα για τη μελέτη ανταγωνιστικότητας), σημείωσε το 2013 τις ακόλουθες επιδόσεις:

  • Στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» υποχώρησε στην 59η θέση από την 58η το 2012. Πρόκειται, μάλιστα, για τη χειρότερη θέση που κατείχε ποτέ η χώρα στον δείκτη αυτό από το 1999.
  • Στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» ανέβηκε στην 56η θέση από την 58η το 2012.
  • Στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» η θέση της βελτιώθηκε κατά εννέα θέσεις, στην 47η θέση από την 56η το 2012.
  • Στον τομέα των «Υποδομών» υποχώρησε κατά μία θέση, καταλαμβάνοντας για το 2013 την 35η θέση από την 34η θέση που κατείχε το 2012.

Δυνατά «χαρτιά» για την ελληνική οικονομία είναι το εξειδικευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό (η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση με βάση αυτό το κριτήριο), ο τουρισμός (στη 10η θέση), οι εξαγωγές (στην 19η θέση) και η ύπαρξη πολύ καλά εκπαιδευμένων και αποτελεσματικών μηχανικών (στην 5η θέση). Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κατάταξη, στην 1η θέση πέρασαν οι ΗΠΑ, αφήνοντας το Χονγκ Κονγκ στην 3η θέση, από πρώτο πέρυσι, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελβετία. Το μοναδικό κράτος της Ευρωζώνης που συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα είναι η Γερμανία, ενώ χαμηλά στην κατάταξη, υποχωρώντας αρκετές θέσεις σε σχέση με το 2012, βρίσκονται η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Τέλος, από τις λεγόμενες BRICS, μόνο η Κίνα και η Ρωσία αύξησαν την ανταγωνιστικότητά τους, με το IMD να επισημαίνει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η οποία όμως φαίνεται να καθυστερεί.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind