Τίτλοι τέλους για mall στο Γαλάτσι

 

mallΜετά από μια δεκαετία από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας η Ολυμπιακή εγκατάσταση του Γαλατσίου, επέστρεψε στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου συνοδευόμενη από μια δικαστική εκκρεμότητα €22 εκατ.

Το ποσό αυτό διεκδικεί από το κράτος η κοινοπραξία του Ομίλου Χαραγκιώνη με την Sonae Sierra (Park Avenue), που είχαν αναδειχθεί πλειοδότες στην παραχώρηση από την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, το 2006.

Ακολούθησε μια τετραετία κατά την οποία δήμος, κράτος, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΚΑ, ΣτΕ, ΕΛΚΕ (Invest in Greece), κόμματα, πανεπιστήμια φορείς και επιχειρηματικά συμφέροντα συγκρούονται και αλληλοαναιρούνται για να μην υλοποιηθεί ένα έργο για απίθανους λόγους και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Η Park Avenue λαμβάνει άδεια οικοδομής από το ΥΠΕΧΩΔΕ, που όμως και αυτή ανακαλείται μετά από αντίδραση του δήμου και φορέων του Γαλατσίου και της Γ’ Δ/νσης Αρχαιοτήτων.

Μέσα στο 2008, η κοινοπραξία υποβάλλει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που προσκρούει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας και απορρίπτεται. Την αντίθεσή της με τα πορίσματα της ΜΠΕ εκφράζει και η 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όμως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) την κάνει αποδεκτή.

Έως και τον Μάρτιο του 2010 το έργο έχει ουσιαστικά παγώσει εντελώς με τον Θεόδωρο Χαραγκιώνη να υποβάλλει τελικά ένσταση στο Δημόσιο. Η ένσταση μεταξύ άλλων αφορούσε και το τίμημα που η κοινοπραξία κατέβαλλε από την ημέρα που της παραχωρήθηκε για 40 χρόνια η ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου στο κλειστό της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί) και της Ρυθμικής Γυμναστικής (Ολυμπιακοί).

Fast Track
Τον Μάρτιο του 2010 ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, ανακοινώνει στην ανάδοχο εταιρεία, ότι πρόκειται να αρθεί η εμπλοκή της υλοποίησης της σύμβασης παραχώρησης.

Εν όψει της ενεργοποίησης του “Fast Track”, αίρονται πολλά από τα νομικά κωλύματα του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη δεδηλωμένη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου. Η χρηματοδότηση του έργου φρενάρει όμως καθώς η κρίση οδηγεί την Eurohypo να διακόψει κάθε δραστηριότητα στη ΝΑ Ευρώπη, και να ζητήσει από την Park Avenue την επιστροφή του ενδιάμεσου δανείου.

Παρά τη συνέχιση της συνεργασίας των Πορτογάλων με τον τραπεζικό κολοσσό στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η Αθήνα βγαίνει από το χάρτη και ζεστό χρήμα €12 εκατ. εγκαταλείπει την Ελλάδα στις αρχές του 2011.

Ταυτόχρονα κόβονται οι γραμμές χρηματοδότησης της Eurohypo στα Ιωάννινα και τη Μακεδονία.

Δύο χρόνια αργότερα η κοινοπραξία καταφέρνει να… επιστρέψει στο Δημόσιο την ολυμπιακή εγκατάσταση, επιβαρύνοντας τον έλληνα πολίτη με τη συντήρηση ενός έργου που δεν παράγει εισόδημα και έχοντας χάσει έναν επενδυτή του βεληνεκούς της Sonae Sierra.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=29686

Speak Your Mind