Τον Ιανουάριο οι πρώτες ηλεκτρονικές άδειες οικοδομής

 

Τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το ΤΕΕ το νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης των οικοδομικών αδειών, όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο που διοργάνωσε το ΤΕΕ, με θέμα “Διοικητική Μεταρρύθμιση. Οι τεχνικές υπηρεσίες και οι διπλωματούχοι μηχανικοί ως μοχλός ανάπτυξης”.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός πλέον οι άδειες θα εκδίδονται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο που θα εγκρίνονται οι όροι δόμησης απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων.

Η έγκριση θα χορηγείται σε διάστημα πέντε ημερών.

Στο δεύτερο στάδιο που θα δίνεται η άδεια δόμησης σε δύο ημέρες, Στο στάδιο αυτό θα γίνεται ουσιαστικά έλεγχος πληρότητας του φακέλου για το περιεχόμενο του οποίου πλήρη ευθύνη έχουν οι μηχανικοί που έχουν συντάξει τις μελέτες.

Ελεγχος θα γίνεται πλέον μόνο στο στάδιο της κατασκευής με αυτοψία σε τουλάχιστον ένα από τα τρία στάδια εξέλιξης του έργου (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντας οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Κάθε στάδιο θα ελέγχεται από διαφορετικό ελεγκτή, που θα επιλέγεται με κλήρωση από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, η οποία θα συσταθεί.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου και τον τελικό έλεγχο θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής που θα είναι απαραίτητο για τη σύνδεση της κατασκευής με τα δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό κ.λπ.)

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25858

Speak Your Mind