Τουριστική επένδυση από Ελληνοαμερικανούς στη Σκοτίνα Πιερίας έναντι 18 εκατ. ευρώ

 

skotinapieriasΑλλη μία θετική είδηση από τον χώρο του τουρισμού, αυτή τη φορά στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, έρχεται να προστεθεί στις ευοίωνες εξελίξεις όπως προδιαγράφονται για τη φετινή περίοδο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις των ξένων επισκεπτών και την εισροή των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπογράφηκε η σύμβαση για την 60ετή εκμίσθωση έκτασης περίπου 400 στρεμμάτων στη Σκοτίνα Πιερίας μεταξύ της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και της αναδόχου, στον σχετικό διαγωνισμό, Ενωσης Φυσικών Προσώπων των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών Γ. Δεληγιαννίδη και Χ. Χιονίδη, έναντι συνολικού τιμήματος που κατ’ ελάχιστον σε σημερινές τιμές θα ανέλθει σε 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη επιτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης στο πεδίο αποκρατικοποίησης μεγάλων εκτάσεων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ έκτασης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Η έκταση «Κτήμα Σκάλας Σκοτίνας» με παραλιακό μέτωπο περίπου 750 μ. βρίσκεται στο 100ό χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Οι Ελληνοαμερικανοί μισθωτές έχουν δεσμευθεί να υλοποιήσουν επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ για την τουριστική εκμετάλλευση της έκτασης. Ειδικότερα, θα λειτουργήσουν στην έκταση κάμπινγκ Α κατηγορίας με 155 θέσεις, 20 σκηνές και 70 καταλύματα ελαφριάς κατασκευής. Επίσης, θα κατασκευάσουν ξενοδοχείο 4 αστέρων με 206 δωμάτια και 24 μπανγκαλόους δυναμικότητας 443 κλινών, θα ανεγείρουν εκκλησία και θα δημιουργήσουν αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοιχτό αμφιθέατρο, ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, σπα, συνεδριακό κέντρο για 500 άτομα και ξενοδοχειακό λιμένα για 20 σκάφη. Επιπροσθέτως, θα λειτουργήσει τμήμα ναυταθλητικών δραστηριοτήτων και ιππικός όμιλος. Το εφάπαξ τίμημα που δόθηκε από την ανάδοχο για την εκμίσθωση της έκτασης είναι 420.000 ευρώ. Για τα 5 πρώτα χρόνια, οπότε αναμένεται να υλοποιηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα, θα δίνει στο ελληνικό Δημόσιο ετησίως ενοίκιο 120.000 ευρώ και από τον 6ο έως τον 25ο χρόνο 240.000 ευρώ. Πέραν της 25ετίας και έως το τέλος της σύμβασης προβλέπεται η αύξηση του ετήσιου μισθώματος κατά 50% επί του τελευταίου ενοικίου. Το ελληνικό Δημόσιο με την αποκρατικοποίηση της έκτασης έχει πρόσθετο όφελος, καθώς δεν θα επιβαρύνεται πλέον τη συντήρηση και φύλαξή της για την οποία δαπανούσε ετησίως περί τα 60.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την επιτυχή κατάληξη της αποκρατικοποίησης που θα αποφέρει στο Δημόσιο καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης κατ’ ελάχιστον το ποσό των 18 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην Πιερία έχει ενημερωθεί το πρωθυπουργικό γραφείο.

Εξάλλου, για τις ΗΠΑ και τον Καναδά αναχωρεί αύριο η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη η οποία μεταξύ άλλων θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους τουριστικών οργανισμών με σκοπό την προώθηση του ελληνικού προορισμού στη μεγάλη αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind