Το πρώτο παθητικό σπίτι στην Πεντέλη

 

penteliΤην ώρα που εκατομμύρια πολίτες αγωνιούν για το πώς θα ζεστάνουν το σπίτι τους από το πρώτο βαρύ κύμα ψύχους του χειμώνα, υπάρχουν ελάχιστοι «τυχεροί» στην Ελλάδα που δεν έχουν ανάλογες έγνοιες. Ο λόγος είναι ότι κατοικούν στα λεγόμενα παθητικά σπίτια, δηλαδή σε σπίτια που είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να έχουν σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης. Σε ένα παθητικό σπίτι, το οποίο βρίσκεται στην Πεντέλη, το σύστημα θέρμανσης λειτούργησε για πρώτη φορά από το καλοκαίρι την περασμένη Τρίτη και αυτό για λίγη ώρα. Οχι, οι κάτοικοί του δεν κυκλοφορούν με παλτά, αλλά μένουν σε μια οικία ενεργειακά οχυρωμένη. Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο παθητικό σπίτι που κατασκευάστηκε και κατοικείται στην Ελλάδα, η ενεργειακή συμπεριφορά του οποίου μετρήθηκε και αξιολογήθηκε. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Παθητικό Κτίριο, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ).

«Είναι μια μεγάλη μονοκατοικία, με υπόγειο, ισόγειο και όροφο, εμβαδού 450 τ.μ., που κατασκευάστηκε το 2011-12. Τα ενεργειακά της αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Η εσωτερική θερμοκρασία παρέμεινε, για πολλούς μήνες, μεταξύ 20-25 βαθμών Κελσίου. Το καλοκαίρι μόνο μία φορά, σε ημέρα μεγάλου καύσωνα, η εσωτερική θερμοκρασία έφτασε τους 26-27 βαθμούς Κελσίου. Και τώρα με το πολύ κρύο, το νερό στο σύστημα θέρμανσης είναι στους 25 βαθμούς και όχι στους 45, όπως σε άλλα συστήματα, με μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας», λέει στην «Κ» ο κ. Στέφανος Παλλαντζάς, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΙΠΑΚ.

Με ποιο τρόπο έγινε κατορθωτή μια τόσο αποδοτική ενεργειακή συμπεριφορά; Κατ’ αρχάς, ενισχύθηκε πάρα πολύ το κέλυφος του κτιρίου με μόνωση. Το πάχος της μόνωσης είναι κατά μέσο όρο 35 εκατοστά. Τοποθετήθηκαν ξύλινα κουφώματα πολύ αποδοτικά, ενώ δόθηκε μεγάλη προσοχή στην αεροστεγανότητα της οικοδομής από χαραμάδες κ.λπ. Επίσης, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να μην υπάρχουν θερμογέφυρες (δηλαδή σημεία απώλειας θερμότητας ή ψύξης αντίστοιχα). Το συγκεκριμένο παθητικό σπίτι είναι εξοπλισμένο με ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης. Η αντλία θερμότητας είναι σχετικά μικρή (8 KW). Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, η σωστή σκίασή του από τα κατάλληλα δέντρα.

Πολύ ενδιαφέρον είναι το σύστημα παθητικού αερισμού του σπιτιού. «Το εσωτερικό του τροφοδοτείται διαρκώς με φρέσκο αέρα, ενώ ταυτόχρονα βγάζουμε έξω τον αέρα που υπήρχε εντός. Ο εξωτερικός αέρας εισάγεται στο σπίτι από ένα σωλήνα που είναι θαμμένος στο υπέδαφος, γύρω γύρω από το σπίτι. Αφού λοιπόν ο αέρας κάνει πρώτα υπογείως τον γύρο του σπιτιού και αποκτήσει μια θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς (τόσο είναι περίπου στο υπέδαφος) εισέρχεται στο σπίτι. Ετσι, για παράδειγμα το καλοκαίρι, με 36 βαθμούς έξω, εμείς εισάγουμε στο σπίτι αέρα 25 βαθμών (11 βαθμούς κάτω)», εξηγεί ο κ. Παλλαντζάς.

Ποιοτικός αερισμός
«Επίσης, η ποιότητα του εσωτερικού αερισμού είναι εξαιρετική, καθώς ο εισερχόμενος αέρας έχει φιλτραριστεί, είναι στην κατάλληλη υγρασία και βεβαίως σε ευχάριστη θερμοκρασία», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΕΙΠΑΚ. Οπως μας λέει, ο αερισμός είναι τόσο ευχάριστος και «φρέσκος», που οι κάτοικοί του δεν νιώθουν την ανάγκη να ανοίξουν τα παράθυρα, κίνηση που σε συνθήκες μεγάλης ζέστης ή ψύχους δημιουργεί μεγάλες απώλειες δροσιάς ή θερμότητας.

Το ερώτημα που έρχεται στα χείλη όλων είναι «καλά όλα αυτά, αλλά πόσο στοίχισε;». Το επιπλέον κόστος για να γίνει παθητικό το σπίτι δεν ξεπέρασε το 15%-20%, λέει ο κ. Παλλαντζάς. «Το κόστος τελικά ήταν παραπάνω από το αναγκαίο, αφενός γιατί σε μερικούς τομείς υπερβάλαμε, αφετέρου γιατί ήταν η πρώτη μας τέτοια οικοδομή. Επίσης, έπαιξε ρόλο ότι ορισμένα προϊόντα ήταν εισαγόμενα, ενώ τώρα κατασκευάζονται ανάλογα στην Ελλάδα. Σήμερα, ένα παθητικό σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί περίπου με το ίδιο κόστος με ένα συμβατικό. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μια σειρά εξόδων μπορεί να αποφευχθεί στο παθητικό σπίτι, όπως για μεγάλα συστήματα θέρμανσης», σημειώνει ο κ. Παλλαντζάς. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευήν 10 παθητικά κτίρια ή κτιριακά συγκροτήματα στην Ελλάδα.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind