Το Re-think Athens στο προσκήνιο

 

rethinkΥστερα από μια σχετικά μακρά περίοδο ζυμώσεων και εντατικής προπαρασκευής, που δεν τροφοδοτούσε την πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του κέντρου της Αθήνας Re-think Athens απασχολεί ξανά την επικαιρότητα: το βράδυ της Τετάρτης ο καθηγητής του ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος του Re-think Athens, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, έδωσε το στίγμα της παρέμβασης στο σαλόνι του Ιδρύματος Κατακουζηνού στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών για την αρχιτεκτονική και την πόλη που διοργανώνει το αρχιτεκτονικό γραφείο CFCOMPANY.

Kαι τη Δευτέρα παρουσιάζεται στο κτίριο των ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς το δημιουργικό think tank «Reactivate Athens -101 Ideas/ (Επανα)ενεργοποιήστε Την Αθήνα – 101 Ιδέες». Πρόκειται για μια δεξαμενή σκέψης με ισχυρή ακαδημαϊκή βάση (συμπράττουν οι καθηγητές Alfredo Brillembourg και Hubert Klumpner, της σχολής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πολυτεχνείου ETH της Ζυρίχης) που σύντομα πρόκειται να ανοιχτεί στις δημιουργικές και ανήσυχες δυνάμεις της πόλης. Στην πραγματικότητα το Reactivate Athens φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο πυκνωτή θετικών δράσεων στο κέντρο της πόλης ενόψει της έναρξης των έργων που θα αλλάξουν άρδην την πολεοδομική και συγκοινωνιακή πραγματικότητα της Αθήνας για τα επόμενα χρόνια. Καθώς η υλοποίηση του πρώτου βραβείου του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (το υπογράφει το ολλανδικό γραφείο Okra) περνάει υποχρεωτικά από την ένταξη στο ΕΣΠΑ, ο χρονικός ορίζοντας στενεύει. Το έργο θα πρέπει να δημοπρατηθεί άμεσα (ως εφικτός στόχος εμφανίζεται ο Δεκέμβριος) προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015, σύμφωνα με τη σχετική επιταγή του ΕΣΠΑ.

Η νέα αστικότητα
Στην ομιλία του στο Ιδρυμα Κατακουζηνού ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης ενέταξε το Re-think Athens σε ένα πλέγμα δράσεων που έρχονται να στηρίξουν το δόγμα του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που θα ενισχύσει την αστικότητα του κέντρου, φιλοδοξώντας να περιορίσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις προς τα παλιά και τα νέα προάστια εκτός Λεκανοπεδίου. Ο κ. Π. Τουρνικιώτης αναφέρθηκε με έμφαση στα έντονα προειδοποιητικά σημάδια της αθηναϊκής κρίσης που προηγήθηκε καταφανώς της οικονομικής των τελευταίων ετών, όταν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 εδραιωνόταν η πεποίθηση ότι η Αθήνα «ασθενεί».

«Ο βασικός στόχος είναι η μετατροπή του κέντρου σε τόπο προορισμού και όχι σε χώρο διέλευσης οχημάτων», τόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου ερχόμενος σταδιακά στην ανάλυση των βασικών διαστάσεων του Re-think Athens. «Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στον πεζό, όχι αποκλειστικότητα», σημείωσε με έμφαση, επιχειρώντας να διασκεδάσει την αντίληψη ότι η οδός Πανεπιστημίου «πεζοδρομείται» και επομένως κινδυνεύει να «ερημώσει». «Στην Πανεπιστημίου θα έχουμε ένα δρόμο μεικτής κυκλοφορίας, πεζών και οχημάτων, σε μια πράσινη ζώνη όπου στόχος είναι η μείωση της θερμοκρασίας κατά 2 με 3 βαθμούς». Με την ίδια φιλοσοφία θα επιχειρηθεί η «επιβράδυνση» της λεωφόρου Συγγρού και η μετατροπή της σε αστική λεωφόρο πολιτισμού καθώς θα συνδέει υπάρχουσες αλλά και νέες πολιτιστικές υποδομές.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind