Τροχοπέδη για προσέλκυση επενδύσεων η φορολογία

 

kpmgΑνασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας αποτελούν τόσο ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων όσο και ο συντελεστής του ΦΠΑ. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα εταιρικών και έμμεσων φορολογικών συντελεστών που διεξήγαγε η KPMG, η Ελλάδα βρίσκεται σε μειονεκτικότερη θέση από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής μας, όπου οι συντελεστές είναι χαμηλότεροι. Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG, οι κυβερνήσεις τείνουν από τη μία να αυξάνουν τους έμμεσους φόρους ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους, αλλά ταυτόχρονα να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις.

Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Καθημερινή» είχε τονίσει την ανάγκη να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική στις διαδικασίες και σε ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Για τους χαμηλούς συντελεστές στις γειτονικές χώρες είχε πει: «Δεν νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία επενδυτική έκρηξη στη Bουλγαρία που έχει συντελεστή 10%. Σίγουρα βοηθάει ένας χαμηλός συντελεστής, αλλά θεωρώ ότι αυτό που εξετάζουν οι μεγάλοι επενδυτές είναι και άλλοι λόγοι, όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον». Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα έχει υψηλότερους συντελεστές εταιρικής και έμμεσης φορολογίας από όλες τις γειτονικές της χώρες.

Ειδικότερα:

  • Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στην Eλλάδα ανέρχεται στο 26% για τα κέρδη του 2013 από 20% που ήταν το 2012. Στις γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα στην Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, ο αντίστοιχος συντελεστής ανέρχεται στο 10%. Αντιθέτως, ιδιαίτερα υψηλοί είναι οι συντελεστές στη Μάλτα (35%), στη Γαλλία (33,33%), στο Βέλγιο (33,99%), στην Ιταλία (31,4%) και στη Γερμανία (29,48%).
  • Ο μέσος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στην Ευρώπη για το 2012 είναι 20,5%, ενώ στην Ελλάδα μετά τις αλλαγές του νέου φορολογικού νόμου 4110/2013, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων αυξήθηκε από 20% σε 26% για το 2013. Αντίστοιχα, ενώ ο μέσος συντελεστής έμμεσων φόρων στην Ευρώπη ήταν 20% για το 2012, στην Ελλάδα ήταν 23%.
  • Ο βασικός συντελεστής έμμεσης φορολογίας (κυρίως ΦΠΑ) ανέρχεται σε 23% στην Ελλάδα, 20% στην Αλβανία, 18% στα Σκόπια, 20% στη Βουλγαρία και στην Κύπρο 17%. Υψηλότερους συντελεστές έμμεσης φορολογίας έχει μόνο η Σουηδία, ενώ η Φινλανδία, η Πορτογαλία και η Πολωνία έχει το ίδιο ποσοστό με την Ελλάδα. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού η αύξηση των έμμεσων φόρων δεν βοήθησε στην τόνωση των δημοσίων εσόδων.
  • Ο παγκόσμιος μέσος όρος των συντελεστών έμμεσης φορολογίας αυξήθηκε κατά 0,17 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 15,50%, ενώ ο μέσος όρος των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων παρέμεινε σχεδόν σταθερός σε παγκόσμιο επίπεδο.

H γενική διευθύντρια του Φορολογικού Τμήματος της KPMG, Γεωργία Σταματέλου, σημειώνει σχετικά: «Από την έρευνα είναι φανερό ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότεροι από όλες τις γειτονικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, που αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστή μας στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του φορολογικού μας συστήματος και τη γραφειοκρατία δυσκολεύουν κατά πολύ την προσπάθεια προσέλκυσης και διατήρησης επενδύσεων. Πιστεύουμε ότι ο στόχος της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι το να δημιουργηθεί ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Θα πρέπει να επιτευχθεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω νέων επενδύσεων και κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε πιο ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές».

Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind