ΥΠΕΚΑ: Μέτρα για τα προβλήματα δόμησης των Οικοδομικών Συνεταιρισμών

 

sinaiterismosΣε ειδική σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταυρού Καλαφάτη με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να επιλυθεί το ζήτημα που αντιμετωπίζει ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Αξιωματικών στο Πικέρμι.

Με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, διοικητικές συνέργειες και συντονισμό υπηρεσιών το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να επιλύσει τα προβλήματα δόμησης που αντιμετωπίζουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα.

Σε ειδική σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταυρού Καλαφάτη με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να επιλυθεί το ζήτημα που αντιμετωπίζει ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Αξιωματικών στο Πικέρμι, μέσω της ανταλλαγής ακίνητων που θα γίνει με το θεσμό της Τράπεζας Γης που δημιουργείται.

Το σύνολο της έκτασης θα περάσει στο Δημόσιο ενώ μέσω αυτού του θεσμού της Τράπεζας Γης θα μπορεί, μεταξύ άλλων, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός που έχει προβλήματα (δασικά ή χωροθέτησης) να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή. Αυτές οι περιοχές υποδοχής ορίζονται ως ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης μέσω του νέου νόμου.

Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Αξιωματικών ο οποίος περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς ιδιοκτήτες και διαφορετικά καθεστώτα προστασίας, θα λειτουργήσει ως πιλότος για την απεμπλοκή και άλλων οικοδομικών συνεταιρισμών σε όλη την επικράτεια Πρόκειται για ιδιοκτησία συνολικής έκτασης 6.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων μόνο τα 2.300 μπορούν να δομηθούν χωρίς περιορισμούς, αφού 1.770 στρέμματα είναι δασικά, 900 εμπίπτουν στη Ζώνη Προστασίας Πεντελικού και 258 στρέμματα αποτελούν αρχαιολογική ζώνη.

Κατερίνα Χριστοφιλίδου

http://www.skai.gr/news/environment/article/236573/upeka-metra-gia-ta-provlimata-domisis-ton-oikodomikon-sunetairismon/

Speak Your Mind