ΥΠΕΚΑ: Λύση για τον γόρδιο δεσμό του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αξιωματικών

 

oik.sinΕνα από τα πρώτα θέματα που το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) επιχειρεί να επιλύσει, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, αφορά τον Αυτόνομο Οικοδομικό Συνεταιρισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) και γενικότερα τη Ζώνη Αστικού Αναδασμού Πικερμίου – Ραφήνας.

Το θέμα αποτελεί γόρδιο δεσμό διότι η επίμαχη περιοχή περιλαμβάνει Ζώνες Προστασίας Πεντελικού, αρχαιολογικούς χώρους και δασικές εκτάσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, «αν καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, τότε θα βρεθούν γενικότερα λύσεις σε ζητήματα οικοδομικών συνεταιρισμών και ιδιωτικής πολεοδόμησης».

Για το θέμα μάλιστα έχει ενδιαφερθεί και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του, πριν από περίπου τέσσερις μήνες, συστάθηκε κοινή ομάδα εργασίας ΥΠΕΚΑ και υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για το χρόνιο πρόβλημα που αφορά τον ΑΟΟΑ αλλά και άλλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες στην περιοχή.

Από το 1998 επιχειρείται η οικοδόμηση των εκτάσεων αυτών, παρ’ ότι μόνο το ένα τρίτο από αυτές είναι οικοδομίσιμο ενώ η υπόλοιπη έκταση βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας (δασική, αρχαιολογικός χώρος κλπ). Το Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις φορές έχει απορρίψει τις πολεοδομικές μελέτες Ζώνης Αστικού Αναδασμού.

Η λύση τώρα αναμένεται να δοθεί από το ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και θα βασίζεται τόσο σε ανταλλαγές ακινήτων όσο και στον θεσμό της «Τράπεζας Γης», ο οποίος σύντομα θα θεσμοθετηθεί.

Οπως λένε πηγές του ΥΠΕΚΑ, θα δοθεί στα μέλη των συνεταιρισμών αλλά και στους ιδιώτες δυνατότητα ανταλλαγής έκτασης αλλά και αγοράς ή πώλησης άυλων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύπλοκο, καθώς η συνολική έκταση της Ζώνης Αστικής Αναδάσωσης Πικερμίου – Ραφήνας περιλαμβάνει ιδιοκτησίες πολλών συνεταιρισμών, πολλών ιδιωτών αλλά και πολλά καθεστώτα προστασίας, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει το θέμα ως σημείο αναφοράς της επικείμενης μεταρρύθμισης.

Στόχος, όπως υποστηρίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, είναι, μέσω της πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης, «να ενισχυθεί η προστασία των προστατευόμενων εκτάσεων, με απόλυτο σεβασμό στις συνταγματικές προβλέψεις και τα ιδιοκτησιακά και περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών».

Τράτσα Μάχη

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=502066

Speak Your Mind