«Φρένο» από το ΥΠΕΚΑ στη δημιουργία φωτοβολταϊκού στην Πεντέλη

 

photovoltaikaΑπομακρύνεται όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό βουνό, θέμα που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, μετά την αποδοχή στις 28 Μαΐου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία «δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αναδασωτέες εκτάσεις».

Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση, που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη,  με θέμα «Αποδοχή της αριθ. 153/2013 γνωµοδότησης Ν.Σ.τ.Κ.», αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«∆ιαβιβάζουµε την με αριθμό 153/2013 γνωµοδότηση του Ν.Σ.τ.Κ., που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστηµάτων και µικρών υδροηλεκτρικών (Μ.ΥΗ.Ε.) σταθµών σε αναδασωτέες εκτάσεις, την οποία αποδεχόµαστε. Σύµφωνα µε αυτήν, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ, αντιθέτως, επιτρέπεται η εγκατάσταση µικρών υδροηλεκτρικών σταθµών (Μ.ΥΗ.Ε.) σε αυτές (εκτός από εκείνες τις αναδασωτέες εκτάσεις που πριν από την καταστροφή τους ήταν καταγεγραµµένες µε προεδρικά διατάγµατα ως αισθητικά δάση ή Εθνικοί ∆ρυμοί). Παρακαλούµε να κοινοποιήσετε την παρούσα στις δασικές υπηρεσίες της αποκεντρωµένης διοίκησής σας, για εφαρµογή».

Link Απόφασης ΝΣΚ 153-2013

http://www.pxpa.gr/%CE%93%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%9D%CE%A3%CE%9A-153-2013/

http://www.energypress.gr/news/Pros-egkataleipsh-h-dhmioyrgia-fwtoboltaikoy-sthn-Pentelh

Speak Your Mind