Χώρος περιπάτου και η Συγγρού

 

siggrouΘα μπορούσατε ποτέ να σκεφθείτε σοβαρά μια πρόταση για την πεζοδρόμηση ενός τμήματος της Συγγρού; Κι όμως, το τμήμα του κέντρου στο οποίο καταλήγει η λεωφόρος σε λίγα χρόνια θα αλλάξει εντελώς με την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και της Αμαλίας, δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία για την προέκταση της νέας περιοχής περιπάτου μέχρι το υπό ανακατασκευή Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ. Ετσι, θα ενισχυθεί και η φυσιογνωμία του μουσείου, που μοιάζει σήμερα «χαμένο» ανάμεσα σε δύο κεντρικές λεωφόρους. Τρία από τα σημαντικότερα πράγματα που πρόκειται να αλλάξουν μέχρι το 2015 – 2016 την εικόνα της Αθήνας συνδέονται τρόπον τινά με τη λεωφόρο Συγγρού. Στο νότιο τμήμα της, η ανάπλαση του παλαιού ιπποδρόμου από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για τη δημιουργία νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και Λυρικής Σκηνής. Στο ανώτερο τμήμα της βρίσκεται η απόληξη των παρεμβάσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο ιστορικό κέντρο, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Και σε κοντινή απόσταση από το κέντρο, ανακατασκευάζεται το κτίριο ΦΙΞ για να φιλοξενήσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

«Η ανάπλαση της λεωφόρου Συγγρού γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη», εκτιμά ο κ. Θάνος Βλαστός, συγκοινωνιολόγος – πολεοδόμος, καθηγητής στο ΕΜΠ. «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο οποίο εφάπτονται δύο μεγάλες αρτηρίες, οι λεωφόροι Συγγρού και Καλλιρρόης και μια μικρότερη, η Φρατζή. Η κατάσταση γύρω από το νέο μουσείο είναι απογοητευτική. Κατ’ αρχάς, τα πεζοδρόμια που έχουν απομείνει γύρω από το Μουσείο είναι μικρά, πλάτους 1,5 – 2 μέτρων στις Συγγρού και Φραντζή και το μεγαλύτερο στην Καλλιρρόης, περίπου 5 μ. Στη βόρεια πλευρά του μουσείου, όπου θα μπορούσαν να περπατούν οι επισκέπτες, τοποθετήθηκε ένα τεραστίων διαστάσεων στέγαστρο για να καλύψει μια αίθουσα εισόδου στο υπόγειο γκαράζ και στο μετρό και μια αφετηρία λεωφορείων. Πρόκειται για μια άχρηστη κατασκευή, απολύτως ασύνδετη με την αρχιτεκτονική του νέου μουσείου, που το αποκόπτει από το μικρό πάρκο που βρίσκεται αμέσως μετά. Την κατασκευή περιβάλλει φαρδύς δρόμος για αναστροφές λεωφορείων και αυτοκινήτων και εισόδους-εξόδους στο γκαράζ, με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ότι σε επαφή με το μουσείο στη βόρεια πλευρά και εκεί όπου έπρεπε να είναι πλατεία έχει κατασκευαστεί οδικός κόμβος. Ετσι, η προσπέλαση του μουσείου με τα πόδια θα είναι δύσκολη και δυσάρεστη, παγκόσμια πρωτοτυπία για ένα μουσείο τόσο σημαντικό».

Σύμφωνα με τον κ. Βλαστό, η λύση είναι η πεζοδρόμηση του ρεύματος ανόδου της λεωφόρου Συγγρού, από τον κόμβο Χαμοστέρνας μέχρι την Αμαλίας. «Οταν κλειστεί η Πανεπιστημίου, η ανερχόμενη ροή από τη λεωφόρο Συγγρού δεν θα έχει νόημα να συνεχίζει στην Αμαλίας, αλλά είναι καλύτερα να κατευθύνεται άμεσα προς τη Βασ. Κωνσταντίνου μέσω της Καλλιρρόης. Με τη μονοδρόμηση της Συγγρού, έστω και αν προστεθεί μια λωρίδα στο ρεύμα καθόδου, το μικρό πεζοδρόμιο μπροστά από το μουσείο διαπλατύνεται κατά 7 μέτρα. Ανάλογα θα μπορούσε να μονοδρομηθεί και η Καλλιρρόης, συγχωνεύοντας μέρος του ρεύματος προς Φάληρο με το καθοδικό ρεύμα της λεωφόρου Συγγρού. Ετσι θα μπορέσει να γίνει διαπλάτυνση και του πεζοδρομίου επί της Καλλιρρόης».

Σύγχρονη ταυτότητα
Το θετικό αποτέλεσμα θα είναι διπλό: «Κυκλοφοριακά, ο περιορισμός των εισερχόμενων αυτοκινήτων στο κέντρο επιτυγχάνεται ομαλά και από κάποια απόσταση. Πολεοδομικά, αναδεικνύεται η ιστορικότητα και η σύγχρονη ταυτότητα της Αθήνας με την ενσωμάτωση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο δίκτυο των δημοσίων χώρων. Και ενθαρρύνεται η προσπέλασή του με περπάτημα και ποδήλατο, στόχος κοινός με τη μετατροπή της Πανεπιστημίου σε βουλεβάρτο. Ετσι δημιουργείται μια μεγάλη πολιτιστική διαδρομή που ξεκινάει από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων και καταλήγει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, επεκτεινόμενη μέχρι τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή στον χώρο του παλαιού ιπποδρόμου».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind