36.400 τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου στην Κασσιώπη της Κέρκυρας

 

kassiopiΠαραθεριστικό − Τουριστικό Χωριό προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Κασσιώπη της Κέρκυρας, μια παρθένα έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, η οποία είχε περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για πώληση.

Συνολικά θα επιτραπεί η δόμηση 36.400 τ.μ.  εκ των οποίων τα 7.280 τ.μ. θα είναι ξενοδοχείο και τα υπόλοιπα τουριστική κατοικία, αθλητικές εγκαταστάσεις καφέ, εστιατόρια κλπ.

Με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που δημοσιεύθηκε σήμερα και με το οποίο εγκρίνεται το πρώτο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) με την ονομασία «Κασσιώπη Κέρκυρας»,  στην Περιοχή Ερημίτης, ξεκαθαρίζουν ζητήματα που αφορούν την κατανομή της οικοδομήσιμης επιφάνειας και τις χρήσεις σε αυτή.

Στη Ζώνη Ι, συνολικής εκτάσεως περίπου 182 στρεμμάτων, επιτρέπονται χρήσεις παραθεριστικής κατοικίας και ξενοδοχείου, η επιφάνεια του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της συνολικώς επιτρεπόμενης δόμησης (ήτοι τα 7.280 τ.μ.). Επίσης μπορούν να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστική λιμενική εγκατάσταση (ύστερα από εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων), κέντρα αναζωογόνησης, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματα, χώροι συνάθροισης κοινού. Δεν θα επιτρέπονται εγκαταστάσεις γκολφ.

Ειδικότερα, το ΠΔ προβλέπει τα εξής:

  • Μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστής δόμησης: 0,2 στο σύνολο της εκτάσεως της ζώνης Ι.
  • Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 50% στο σύνολο της εκτάσεως της ζώνης Ι.
  • Το κτίριο του ξενοδοχείου και τα κτίρια των υποδομών εστίασης και αναψυχής τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από τον αιγιαλό
  • Τα κτίρια κατοικίας και τα υπόλοιπα κτίρια μπορούν να κτιστούν σε απόσταση 30 μέτρων από τον αιγιαλό.
  • Oι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που θα δημιουργηθούν μετά την πολεοδόμηση του παραθεριστικού − τουριστικού χωριού πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 50% της προς πολεοδόμηση έκτασης.

Στη Ζώνη ΙΙ (265 στρεμμάτων), η οποία αποτελείται από τις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο ακίνητο, απαγορεύεται η δόμηση. Επιτρέπεται ωστόσο, η διαμόρφωση διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου, η τοποθέτηση ξύλινων περιπτέρων και υπαίθριων καθιστικών, καθώς και η διάνοιξη δασικών οδών και εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας κατόπιν συνολικής μελέτης πυροπροστασίας.

Μάλιστα, για την εξυπηρέτηση της προσπελάσεως στο ακίνητο, επιτρέπεται,  διαμέσου την Ζώνης ΙΙ, η  οδική σύνδεση των δύο τμημάτων της Ζώνης Ι.

Δημιουργία τοπικού οδικού δικτύου

Στο πλαίσιο της πολεοδόμησης του ακινήτου, θα δημιουργεί τοπικό οδικό δίκτυο με πρόσβαση στο ναυτικό οχυρό. Επίσης, για την αποφυγή διαμπερούς κυκλοφορίας στην προς πολεοδόμηση έκταση του παραθεριστικού − τουριστικού χωριού, επιτρέπεται η τροποποίηση της χάραξης της υφιστάμενης οδού που συνδέει τον οικισμό του Αγίου Στεφάνου με το κύριο οδικό δίκτυο του νησιού, κατά το τμήμα της που διέρχεται μέσα από τη Ζώνη Ι, στη δυτική πλευρά του ακινήτου.

Για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων του τουριστικού χωριού θα εγκατασταθεί ειδική μονάδα επεξεργασίας. Μέρος των ομβρίων υδάτων θα συλλέγεται προς άρδευση του πρασίνου ενώ η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης θα γίνεται είτε από τοπική μονάδα, είτε από μονάδα αφαλάτωσης.

Το «φιλέτο» της Κέρκυρας

Η περιοχή Ερημίτης περιλαμβάνει μία συνέχεια έξι παραλιών, ένα σύμπλεγμα τριών λιμνών (Βρωμόλιμνη, Ακολη, Σαβούρα) και αποτελεί ενιαίο σύνολο με τον αρχαιότερο φάρο της Ελλάδας (1828) στο απέναντι κοντινό νησί, το Καπαρέλι.

Ο Ερημίτης έχει παραμείνει ανέγγιχτος από την τουριστική λαίλαπα καθώς είναι προσβάσιμος μόνο με τα πόδια από μονοπάτια – απαιτείται περίπου μιάμιση ώρα να τον διασχίσει κάποιος κατά μήκος – ή με πλωτό μέσο από τη θάλασσα. Η περιοχή είναι κατάφυτη με πολύ πυκνή βλάστηση και είναι ακατόρθωτο να τη διασχίσει κάποιος εκτός των μονοπατιών. Αποτελεί καταφύγιο για πλήθος σπάνιων πτηνών (υδρόβιων και μη), αλλά και ζώων, όπως η σπάνια βίδρα.

Εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΔΑ και για το «Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης»

Εγκρίθηκε σήμερα το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου και για το «Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης» στο Μαρούσι Αττικής και επί των Λεωφόρων Κηφισίας και Κύμης.

Συγκεκριμένα, οι ειδικότερες χρήσεις γης, που επιτρέπονται στο δυτικό τμήμα του κτιρίου είναι Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, εμπορικά καταστήματα έως 2.000 τ.μ.,  χώροι εκδηλώσεων και παραστάσεων, εστιατόρια, καφετέριες, γραφεία έως 3.000 τ.μ., υπόγειος χώρος στάθμευσης 250 θέσεων κλπ.

Τράτσα Μάχη
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=548010

Speak Your Mind