Έγκριση από την ΕΕ του έργου της επέκτασης του νότιου λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά

 

peiraiasΤην ικανοποίησή του εξέφρασε χθες κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διευθυντών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης για τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του έργου της επέκτασης του νότιου λιμένα κρουαζιέρας με συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς, εθνικούς και πόρους του ΟΛΠ.

Το έργο αυτό το οποίο έχει εγκριθεί:
α) από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων,
β) έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και
γ) έχει προκηρυχθεί από την ΕΔΑ του ΠΕΠ Αττικής, αποτελεί έργο κλειδί για τη  μετατροπή σε κόμβο (hub) κρουαζιέρας της Μεσογείου του λιμένα Πειραιά.

Η επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας για πλοία νέας γενιάς (άνω των 300 μ.) αποτελεί ένα ώριμο έργο με πλήρεις μελέτες, το οποίο προσαρμοσμένο τεχνικά μπορεί να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Το έργο αυτό και η έγκρισή του έχουν όμως τεράστια σημασία για όλο το λιμενικό σύστημα της χώρας, αφού με την εισήγηση της Γ.Δ. Ανταγωνισμού και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αποτελέσει “πιλότο” θεσμικά για την κατασκευή λιμένων με κρατική ενίσχυση και κοινοτική χρηματοδότηση.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της έγκρισης αποτελεί σίγουρα το οικονομικό σκέλος της πρότασης: Η Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους 113,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 96,9 εκατ. αποτελούν χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι επί του προϋπολογισμού του έργου ύψους 120 εκατ. ευρώ (χωρίς εκπτώσεις) τα 96,9 εκατ. συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., 17 εκατ. ευρώ αποτελούν την εθνική συνδρομή και τα 6,1 εκατ. ιδιωτική συμμετοχή του ΟΛΠ ΑΕ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 95% και ίσως είναι το υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης που έχει λάβει λιμάνι στην Ευρώπη, απόρροια των τεκμηριωμένων θέσεων του ΟΛΠ και των Εθνικών Αρχών.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης, “η απόφαση αυτή φέρνει 120 εκατ. ευρώ στον Πειραιά, ενισχύει την ελληνική κρουαζιέρα, δικαιώνοντας τις προσπάθειές μας για τη μετατροπή του λιμένα Πειραιά σε Πύλη Τουρισμού και Πολιτισμού. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως το Υπ. Οικονομικών και τα στελέχη του, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, την Περιφέρεια Αττικής, τα στελέχη του ΟΛΠ Α.Ε. και τους συνεργάτες του, τα στελέχη της Τask Force για τη βοήθεια τους και φυσικά τους αρμόδιους Επιτρόπους και τους συνεργάτες τους για την απόφαση αυτή”.

Τατιάνα Ρόκου

http://traveldailynews.gr/news/article/55768

Speak Your Mind