Ένας δήμος ζητάει… “διόδια” για το deal Cosco-HP-TΡΑΙΝΟΣΕ

 

coscotrainoseΤέλος ύψους οκτώ εκατομμύριων εξακοσίων σαράντα δύο χιλιάδων και οχτακόσιων σαράντα πέντε ευρώ (8.642.845,00) μόνον για το 2012 επέβαλε και αξιώνει ο Δήμος Περάματος από την ΕΡΓΟΣΕ για την, νέα πολύ-αναμενόμενη από ελληνικές (δημόσιες και ιδιωτικές) και μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Ν. Ικονίου με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και κατ’ επέκταση την Ευρώπη. Το τέλος αυτό, όπως προκύπτει από την περιγραφή στα σχετικά έγγραφα του δήμου, μπορεί να αξιώνεται ετησίως.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ (η θυγατρική που αναλαμβάνει τη διαχείριση των έργων), ως εταιρεία που λειτουργεί για χάριν του δημοσίου συμφέροντος απαλλάσσεται, αυτονόητα, αλλά και με νόμο (ν.2229/94) «από κάθε δημόσιο, κοινοτικό, λιμενικό ή δικαστικό τέλος ή άλλο φόρο, έμμεσο ή έμμεσο, εισφορά υπέρ τρίτου, δικαίωμα και κράτηση και συμπαρομαρτούντες φόρους και τέλη, εκτός του Φ.Π.Α.».

Πρόκειται για μια γραμμή που κατασκευάζεται για περισσότερο από μια δεκαετία (από το 2000) αν και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ανάδειξη του Πειραιά ως νότια πύλη της Ευρώπης για τα εμπορεύματα τα οποία ερχόμενα από την Ασία μέσω Σουέζ κατευθύνονται στις αγορές της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Δρομολόγιο το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της συμφωνίας της Hewlett Packard με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Cosco την οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε δια στόματος πρωθυπουργού.

Συμφωνία που επιχειρείται να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες πολυεθνικές όπως οι Lenovo, ΙΚΕΑ, Dell, LG, Samsung, Hyundai και Sony οι οποίες είναι μερικές μόνον από τις πολυεθνικές που επιδιώκουν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα ξεφορτώνοντας στον Πειραιά και αποφεύγοντας τον περίπλου της Ευρώπης.

Εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί δυνατόν εκτιμάται ότι τα οφέλη για την οικονομία, την απασχόληση, τα τέλη εισαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εισπράττει η Ελλάδα τα δικαιώματα των σιδηροδρόμων και τα επιπλέον έσοδα για τον ΟΛΠ και, ως εκ τούτου και για τα φορολογικά έσοδα, θα είναι τεράστια. Χωρίς να συνυπολογίζονται τα οφέλη από την πώληση μετοχών σε ΟΛΠ ή ΤΡΑΙΝΟΣΕ (η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. αποτελεί τη μοναδική εταιρεία παροχής σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα).

Και ενώ η γραμμή έχει, επιτέλους, ολοκληρωθεί και παραδίδεται μετά και τις τελικές δοκιμές εντός μηνός -ενώ μάλιστα έχει προγραμματιστεί να την εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός στις αρχές Ιουνίου- έρχεται στο φως μια εξόφθαλμα, σύμφωνα με νομικούς και αυτόδιοικητικούς κύκλους, υπερβολική και αβάσιμη αξίωση.

«Αποκαλύπτονται σιγά-σιγά για μια ακόμη φορά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε σημαντική πρωτοβουλία σε αυτόν τον τόπο» αναφέρουν επιχειρηματικοί κύκλοι από τους οποίους ζητήθηκε να σχολιάσουν την αξίωση ενώ νομικοί κύκλοι εκ πρώτης ανάγνωσης χαρακτήρισαν την αξίωση του Δήμου Περάματος «σαθρή».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Γιάννης Πετρόπουλος μιλώντας στο Capital.gr επιβεβαίωσε την επιβολή τέλους και προσέθεσε μάλιστα ότι αυτή κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή παραμονή πρωτοχρονιάς στις 28/12/2012 και αφορά απόφαση της 26ης Νοεμβρίου.

Ο δήμος, όπως εξηγεί ο Γιάννης Πετρόπουλος, περιγράφει την αξίωσή του ως «τέλος χρήσεως κοινοχρήστων πόρων στο υπέδαφος του Δήμου» και την υπολογίζει με βάση το χώρο που έχουν καταλάβει οι σήραγγες της γραμμής!

Στην απίστευτη, για τους αμύητους στα ελληνικά αυτοδιοικητικά και όχι μόνον δεδομένα, αυτή απόφαση που επιβαρύνει με 24 χιλιάδες ευρώ περίπου κάθε μέρα την ΕΡΓΟΣΕ περιγράφεται αναλυτικά πως έχει υπολογιστεί ο όγκος που καταλαμβάνουν οι σήραγγες και οι συντελεστές με τους οποίους προκύπτει το τέλος.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, συνδέουν όμως την κίνηση αυτή του δήμου με την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει εδώ και πολλούς μήνες. Τον κατατάσσουν μάλιστα στην πρώτη πεντάδα των πλέον υπερχρεωμένων της χώρας. Προσθέτουν επίσης πως έχει επανειλημμένα βρεθεί σε αδυναμία να καταβάλει εμπρόθεσμα την μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων και έχει καταφύγει μεταξύ άλλων σε προκαταβολές έναντι των ανταποδοτικών τελών που εισπράττει η ΔΕΗ ενώ διαθέτει πολύ μεγάλες οφειλές προς ΔΕΚΟ όπως η ΕΥΔΑΠ.

Το Πέραμα είναι προάστιο του Πειραιά που αποτελεί το δυτικότερο άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Είναι αυτόνομος δήμος της περιφέρειας Αττικής και συγκροτείται από τους συνοικισμούς Πέραμα, Καριώτικα και Νέο Ικόνιο.

Η περί ου ο λόγος σιδηροδρομική γραμμή είναι έργο κόστους 143 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει νέα μονή σιδηροτροχιά η αρχή της οποίας βρίσκεται στα δυτικά όρια του λιμένα Νέου Ικονίου εντός της ζώνης ιδιοκτησίας του ΟΛΠ, στη θέση του επιλιμένιου Σιδηροδρομικού Σταθμού (περιοχή Περάματος) και το τέλος της συνδέεται με το νέο σιδηροδρομικό άξονα Αθηνών-Κορίνθου, ο οποίος στη συνέχεια διέρχεται από την περιοχή του Θριασίου Πεδίου.

Η γραμμή θα χρησιμοποιείται μόνο από εμπορευματικά τρένα και θα συνδέει το λιμάνι του Ν. Ικονίου με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο στο συγκρότημα Θριασίου Πεδίου όπου θα συγκεντρώνονται οι σιδηροδρομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες.

Η ΕΡΓΟΣΕ απαντώντας στις αξιώσεις του Δήμου Περάματος για ετήσιο τέλος 8,6 εκατ. ευρώ αναφέρει δύο νόμους. Ο μεν ένας, ο ν.2366/95 με το άρθρο 1 παρ. 3στ δίνει την δυνατότητα στον ΟΣΕ Α.Ε. να ιδρύει θυγατρικές που λειτουργούν για χάριν του Δημοσίου συμφέροντος κλπ. περίπτωση στην οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.2229/94 του άρθρου 5 της παρ. 17 ήτοι: « 17. Οι εταιρίες απαλλάσσονται από κάθε δημόσιο, κοινοτικό, λιμενικό ή δικαστικό τέλος ή άλλο φόρο, έμμεσο ή έμμεσο, εισφορά υπέρ τρίτου, δικαίωμα και κράτηση και συμπαρομαρτούντες φόρους και τέλη, εκτός του Φ.Π.Α.»

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

http://www.capital.gr/news.asp?id=1735337

Speak Your Mind