Έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ

 

«Τα επόμενα πέντε χρόνια περισσότερες από δέκα μεγάλες επενδυτικές εταιρείες ακινήτων θα υπάρχουν στο Ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου».
Αυτό δήλωσε από το βήμα του 7ου RED Business Forum, ο Γενικός Διευθυντής της Eurobank Properties κ. Γιώργος Χρυσικός, μιλώντας στη θεματική ενότητα για τους εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης του κενού χρηματοδότησης.

Ήδη το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ είναι έτοιμο και μετά από ελάχιστες πινελιές φορολογικού χαρακτήρα θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο Δεκέμβριο. Όπως είχε γράψει πρώτο το www.ered.gr με τίτλο Ανακατεύουν την τράπουλα στις ΑΕΕΑΠ στις 13 Μαρτίου ο Νόμος θα είναι «κομμένος και ραμμένος στο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου» ώστε οι ΑΕΕΑΠ, να γίνουν οι θεσμικοί αποδέκτες ξένων κεφαλαίων και να κληθούν να γυρίσουν τον τροχό της ελληνικής οικονομίας.

Από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη που αυξάνει τη δυνατότητα δανεισμού των ΑΕΕΑΠ στο 75% καθώς προβλέπεται η δυνατότητα στα ελληνικά funds ακινήτων να εντάξουν στις δραστηριότητές τους αναπτύξεις (development), αλλά και να συμμετάσχουν σε συμβάσεις παραχώρησης (concessions).

Οι ομιλητές (Κώστας Σταυρίδης, ειδικός σύμβουλος Διοίκησης ΕΤΕ, Γιάννης Γκάνος, Bluehouse, Βασίλης Βύζας, συνεταίρος PWC και οι εκπρόσωποι της ΤτΕ κυρία Καλλιόπη Ακαντζιλιώτου και Νίκος Καμπέρογλου, συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να δούμε δανεισμό από τράπεζα που να υπερβαίνει το 50% καθώς και αντίστοιχη αύξηση της ίδιας συμμετοχής του επιχειρηματία.

Σε τηλε-παρέμβαση ο διευθύνων σύμβουλος του ZEUS Capital Partners Στέλιος Ζαββός, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση, αλλά και η ΕΕ θα πρέπει να παρέμβουν ώστε μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες να υποχρεωθούν να τροφοδοτήσουν με ρευστότητα, τόσο τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά».

Η έρευνα της ΤτΕ δείχνει κατακόρυφη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, γεγονός που προκύπτει από τις μαζικές αναχρηματοδοτήσεις δανείων που έγιναν την τελευταία διετία.

Και αυτό για να μην αναγκαστούν οι τράπεζες να αυξήσουν περαιτέρω τον αριθμό των κόκκινων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς τους.

Επιστροφή στη δεκαετία του ’80

Σε ότι αφορά τις ΑΕΕΑΠ, είναι προφανές ότι μόνο διαφανή σχήματα όπως οι επενδυτικές ακινήτων μπορούν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, αν και εφόσον εκλείψει ο συναλλαγματικός κίνδυνος και σε αποτιμήσεις χαμηλότερες της εσωτερικής αξίας της μετοχής (NAV).

Είναι και οι μόνες επιλογές -πλέον- για να τοποθετηθούν μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και κρατικά funds, γεγονός που επαναφέρει μνήμες χρηματοδότησης της αγοράς από τη δεκαετία του ’80.

Ήδη στην αγορά -όπως σχολίαζαν αρκετοί σύνεδροι στο 7ο RED Business Forum- έχουν βγει πωλητήρια για υφιστάμενα εισηγμένα σχήματα, πέρα από την επερχόμενη συγχώνευση που θα επιφέρει η συγχώνευση της ΕΤΕ με τη Eurobank. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι μια νέα ΑΕΕΑΠ βρίσκεται στο κατώφλι του ΧΑ.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25827

Speak Your Mind