Αμεσες παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου

 

Συνενώσεις υπηρεσιών και ρυθμίσεις για αλλαγές στην κτηματογράφηση

Τα σχέδιά του για την επίσπευση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου παρουσίασε σήμερα σε άτυπη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευ. Λιβιεράτος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός, άμεσα θα συσταθεί ειδική επιτροπή ώστε εντός του 2013 να είναι έτοιμο σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει αλλαγές στην κτηματογράφηση.

Παράλληλα, ετοιμάζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ρύθμιση ώστε να προχωρήσει η συγχώνευση της Κτηματολόγιο ΑΕ με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ).

«Είναι λάθος να θεωρούμε ξεχωριστό το Κτηματολόγιο από τη χαρτογράφηση. Ο Αντώνης Τρίτσης συνέλαβε σωστά το θέμα της τακτοποίησης του χώρου στην Ελλάδα ο οποίος ακολουθεί οθωμανικές συνήθειες επί της γης. Ομως, οι προσπάθειες εξευρωπαϊσμού προσέκρουαν στις συνήθειες αιώνων που είχε μια περιοχή, όταν τα όρια του οικοπέδου έφταναν έως εκεί όπου ακουγόταν το γκάρισμα ενός γαϊδάρου», είπε ο κ. Λιβιεράτος.

Ο Αντώνης Τρίτσης είχε προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα και έτσι δημιούργησε τον ΟΚΧΕ παράλληλα με τους Οργανισμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης αν και ποτέ δεν απέκτησαν κανονισμό λειτουργίας.

Από το 2009, το Κτηματολόγιο όχι μόνο διαχωρίστηκε από τον ΟΚΧΕ αλλά, όπως ανέφερε ο υπουργός, οι δύο οργανισμοί έγιναν ανταγωνιστικοί. «Έτσι, σήμερα ο ΟΚΧΕ κάνει κτηματογραφήσεις (π.χ. Γαύδο, Ελαφονήσι) και η Κτηματολόγιο κάνει και χάρτες που είναι αρμοδιότητα του ΟΚΧΕ», σημείωσε ο ίδιος.

Η συνένωσή τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καθώς το Κτηματολόγιο όπως είναι σήμερα δεν προχωρά με την ταχύτητα που θα έπρεπε και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί όπως είχε προγραμματιστεί το 2020 παρότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Μια από τις αιτίες της καθυστέρησης, σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο, αποτελεί «η πολυπλοκότητα της διαδικασίας των 11 φάσεων που απαιτούνταν για να κυρωθεί ένας δασικός χάρτης». Η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Αλλά και το γεγονός ότι οι δασικοί χάρτες βασίζονται σε αεροφωτογραφίες του 1945 είναι προβληματικό όπως είπε ο υπουργός ανοίγοντας μάλιστα και πάλι τη συζήτηση για τον ορισμό του δάσους. «Μια γενναία αντιμετώπιση θα ήταν “ξεχνάμε τα πάντα και ορίζουμε σήμερα τι είναι δάσος”», τόνισε ο κ. Λιβιεράτος.

Χρονοβόρα είναι επίσης και η διαδικασία ανάθεσης μελετών από την Κτηματολόγιο. «Το Κτηματολόγιο πρέπει να αποκτήσει management και να γίνει ευέλικτο. Πρέπει να ξαναδούμε τη νομοθεσία που αφορά τις αναθέσεις μελετών καθώς είναι “βαριές” οι τεχνικές προδιαγραφές τους και πρέπει να αλλάξει η διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν με την ένωση ΟΚΧΕ και Κτηματολογίου σε ένα ενιαίο κέλυφος με δύο πυλώνες:

- τη χαρτογράφηση και τα γεωχωρικά δεδομένα και

- το Κτηματολόγιο

Στις αλλαγές περιλαμβάνεται κα η ψηφιοποίηση όλου του υλικού των υποθηκοφυλακείων τα οποία θα μετατραπούν σε κτηματολογικά γραφεία με απλούστευση της λειτουργίας τους στα πρότυπα των ΚΕΠ.

Τέλος ο υπουργός ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό και πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=484989

Speak Your Mind