«Ανάσα» για την Αθήνα η ανάπλαση σε Φάληρο και Πανεπιστημίου

 

Εκτός από τη δημιουργία του μεγάλου πάρκου αναψυχής συνολικής έκτασης 550 στρεμμάτων στο Φάληρο, προβλέπεται η μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος και τα σύνοδα αντιπλημμυρικά έργα, άλλα και το λιμενικό έργο που σχεδιάζεται να γίνει.

anaplasifalirou

Εκτός από τη δημιουργία του μεγάλου πάρκου αναψυχής συνολικής έκτασης 550 στρεμμάτων στο Φάληρο, προβλέπεται η μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος και τα σύνοδα αντιπλημμυρικά έργα, άλλα και το λιμενικό έργο που σχεδιάζεται να γίνει.

Δύο πολύ σημαντικά έργα ανάπλασης που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Αθήνας άλλα και το περιβάλλον της «φιλοδοξούν» να δημοπρατηθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2013.

Πρόκειται αφενός για την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Πανεπιστημίου που εκτιμάται μάλιστα ότι θα μειώσει κατά 3 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας και αφετέρου την μεγάλη ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, που θα διαμορφώσει νέες συνθήκες στην παραλία του λεκανοπεδίου. Έργα αμιγώς περιβαλλοντικά που παράλληλα αναμένεται να «ρίξουν» χρήματα στην αγορά, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, άλλα ακόμα και να τονώσουν την ψυχολογία στην κοινωνία.

ΦΑΛΗΡΟ
Η αρχή αναμένεται να γίνει με τη δημοπράτηση, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια καθυστερήσεων, εμπλοκών, διενέξεων, εκπόνησης και απόσυρσης σχεδίων, της μεγάλης ανάπλασης στο Φάληρο, που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Αθήνα σε μια «παραλιακή πόλη» με μέτωπο στη θάλασσα. Πρόκειται για την ανάπλαση της ζώνης που εκτείνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και το κλειστό γυμναστήριο του Ταε Κβο Ντο, στην ανατολική άκρη του Φαληρικού Ορμου.

Το σύνολο των έργων έχει προϋπολογισμό 330 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη απο το ΕΣΠΑ, άλλα οι καθυστερήσεις έχουν αυξήσει τον κίνδυνο να χαθούν τα κονδύλια. Πάντως, στη κυβέρνηση προβλέπουν ότι την Ανοιξη, και πιθανότατα τον Απρίλιο, θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών έργων. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται εκτός από τη δημιουργία του μεγάλου πάρκου αναψυχής συνολικής έκτασης 550 στρεμμάτων, η μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος και τα σύνοδα αντιπλημμυρικά έργα, άλλα και το λιμενικό έργο που σχεδιάζεται να γίνει. Το πρώτο έργο αφορά την αμιγώς πράσινη παρέμβαση, τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου. Εχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης συνολικής δυναμικότητας 1.000 θέσεων και τρεις υδατοδεξαμενές για κολύμβηση και αναψυχή. Η προβλεπόμενη δόμηση, υφιστάμενη και νέα, ανέρχεται σε 16.000 τ.μ. με χρήσεις εστίασης-αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων (θερινός κινηματογράφος, υπαίθριος χώρος συναυλιών, χώροι εκθέσεων), αθλητικές (γήπεδα 5×5, κολυμβητήριο, γυμναστήριο, adventure park) αλλά και εμπορικά καταστήματα στη ζώνη του Beach Volley. Το έργο μετατόπισης της Ποσειδώνος βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης δημοπράτησης, έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών Μοσχάτου-Καλλιθέας.

Προβλέπει ακόμη τη μεταφορά προς τη θάλασσα κατά 90 μ. και τμηματική βύθιση της Λ. Ποσειδώνος, ώστε να ενωθεί η πόλη με την παράκτια ζώνη, την κατασκευή κόμβων πρόσβασης κοινού προς το μελλοντικό Συνεδριακό Κέντρο του Ταε Κβον Ντο, αγωγό τροφοδοσίας με επεξεργασμένο νερό από τη Ψυττάλεια για την άρδευση του πάρκου κ.λπ.

ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ
Το λιμενικό έργο προβλέπει την δημιουργία λιμένα με προβλήτες περιπάτου, με την κεντρική να φτάνει τα 120 μ. μήκος, την αναδιαμόρφωση του κρηπιδώματος, τη διαμόρφωση τεχνητής προβλήτας και νησίδων με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό είναι επίσης έτοιμο προς δημοπράτηση. Όλες οι μελέτες του πολύ μεγάλου αυτού έργου είναι με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συνολικού ύψους περίπου 3.800.000 ευρώ, ενώ η μελέτη master plan εκπονήθηκε απο τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano, όπως ακριβώς και το όμορο Κέντρο Πολιτισμού που δημιουργείται στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου.

Εντός του έτους η δημοπράτηση
Μέσα στη χρονιά αναμένεται, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και η δημοπράτηση του έργου πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Τον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που χρηματοδοτείται απο το Ίδρυμα Ωνάση και στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται η ανακοίνωση της τελικής νικήτριας πρότασης.

Η παρέμβαση θα ξεκινήσει απο την οδό Αμαλίας στο Σύνταγμα, που θα ενωθεί με την πλατεία Ομονοίας, ενώ περιλαμβάνεται και η μερική πεζοδρόμηση της οδού Πατησίων μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου στο Πεδίο του Άρεως, καθώς επίσης και πεζοδρομήσεις σε κάθετες οδούς του άξονα της Πανεπιστημίου. Η κυκλοφορία που κατέρχεται σήμερα προς το κέντρο από τη Βασιλίσσης Σοφίας θα διοχετευτεί στην οδό Ακαδημίας, η οποία αλλάζει κατεύθυνση. Η άνοδος, από την οδό Πειραιώς, θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως είναι σήμερα, από τη Σταδίου προς τη Φιλελλήνων. Η οδός Αγίου Κωνσταντίνου θα αντιστραφεί συνδέοντας τη δυτική είσοδο στην Αθήνα με την 3η Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η πρόσβαση από τη λεωφόρο Συγγρού προς το Κολωνάκι θα γίνεται από τη Βασιλέως Κωνσταντίνου και τη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ μόνο η κίνηση προς το εμπορικό τρίγωνο, τη Βουλή και την Πλάκα θα ακολουθεί τη λεωφόρο Αμαλίας.

Η αρχιτεκτονική παρέμβαση έχει κόστος 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το έργο επέκτασης του Τραμ που σχεδιάζεται να γίνει από το Σύνταγμα έως το Πεδίο του Άρεως, το κόστος θα φτάσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αν και έχουν προχωρήσει οι μελέτες για την επέκταση του Τραμ, ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και είναι πολύ πιθανό η παρέμβαση να υλοποιηθεί ως προς το αρχιτεκτονικό της κομμάτι, με το έργο του Τραμ να μετατίθεται για το μέλλον.

 

http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129266359

 

 

Speak Your Mind