Αξιοποίηση διακοσίων «ξεχασμένων» ακινήτων

 

oskΠέρασε στα «ψιλά» των εφημερίδων. Πριν από λίγες ημέρες, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε.) παραχώρησε στον Δήμο Αιγάλεω τη χρήση δύο τμημάτων του κτήματος Μερκάτη, τα οποία δεν σκόπευε να χρησιμοποιήσει. Η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Οργανισμού να «καθαρίσει» το πλούσιο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του από εκείνα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει για σχολεία ή να μισθώσει. Ανάμεσά τους είναι αρκετά γνωστά κτίρια, όπως το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

Το χαρτοφυλάκιο του ΟΣΚ περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ακίνητα που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την ανέγερση σχολείων, άλλα που έχουν προέλθει από κληροδοτήματα, καθώς και εξήντα που προήλθαν από το Ταμείο Ανέγερσης Διδακτηρίων (ΤΑΔ), μετά την κατάργησή του το 1976. Από το σύνολο των ακινήτων του ΟΣΚ, στα 1.764 έχουν στεγαστεί σχολεία, ενώ σε 161 πρόκειται να ανεγερθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Απομένουν περί τα 200 ακίνητα τα οποία ο Οργανισμός δεν μπορεί ή δεν σκοπεύει να εκμεταλλευθεί.

Οπως λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ κ. Ηρακλής Δρούλιας, η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας –που δεν προορίζεται για σχολεία– αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό και θα υλοποιηθεί προς δύο κατευθύνσεις: είτε θα αποδοθούν για κοινόχρηστη χρήση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών είτε θα αποφέρουν έσοδα στον Οργανισμό, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή σχολείων.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα γνωστών ή λιγότερο γνωστών ακινήτων του ΟΣΚ:

  • •Το ακίνητο, επιφανείας περίπου 100 στρεμμάτων, αγοράσθηκε από την ΟΣΚ Α.Ε. το 1981. Στη συνέχεια, η έκταση χαρακτηρίσθηκε πολιτιστικός χώρος. Εντός του ακινήτου βρίσκεται το κέντρο «Χάραμα» και ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου, ο οποίος έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Καισαριανής. Υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα με την Πανελλήνια Σκοπευτική Ομοσπονδία.
  • Το οικόπεδο, επιφανείας 8,7 στρεμμάτων, ανήκει στην ΟΣΚ Α.Ε. Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση του οικοπέδου σε κοινόχρηστη πλατεία… χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΟΣΚ Α.Ε.
  • Η ιδιοκτησία του ΟΣΚ έχει επιφάνεια 3.896,65 τ.μ., αποτελείται από 23 ισόγεια καταστήματα. Τον Οκτώβριο 2011 προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίησή της με σύμβαση παραχώρησης, σύμφωνα με την οποία ο ανάδοχος αναλαμβάνει την αναβάθμιση και την εκμετάλλευση του ακινήτου, ενώ η ΟΣΚ Α.Ε. θα λαμβάνει ετήσιο ενοίκιο μεγαλύτερο από 1,3 εκατ. ευρώ. Δεν υπήρχε συμμετοχή στον διαγωνισμό. •
  • Το οικόπεδο 300 τ.μ. με κτίσμα επιφανείας 769 τ.μ. επί της οδού Προξένου Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της ΟΣΚ Α.Ε. μετά την κατάργηση του ΤΑΔ.
  • Το οικόπεδο επιφανείας 916 τ.μ. που περιέχει διώροφο διατηρητέο κτίριο εμβαδού 645 τ.μ. επί των οδών Νίκης και Χριστοπούλου και έχει την ονομασία «Αρχοντικό Τζώτζα» αγοράσθηκε από την ΟΣΚ Α.Ε., με σκοπό τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου Καστοριάς. Το ακίνητο παραχωρήθηκε τον Ιούλιο 2010 στον Δήμο Καστοριάς για τη στέγαση των Γενικών Αρχείων Κράτους – Αρχείων του Νομού Καστοριάς. Η παραχώρηση έχει διάρκεια 30 ετών.
  • Το οικόπεδο επιφανείας 9.174,50 τ.μ. που περιέχει κτίσμα 3.368,90 τ.μ. επί της οδού Παπασιοπούλου στη Λαμία ανήκε στις πρώην Παιδαγωγικές Ακαδημίες και έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της ΟΣΚ Α.Ε. μετά την κατάργησή τους. Το ακίνητο έχει μισθωθεί στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind