Απόβλητα από Μύκονο στον ΧΥΤΑ της Φυλής

 

xytaΧΥΤΑ Αττικής ή ΧΥΤΑ της μισής Ελλάδας; Ο λόγος για τον ΧΥΤΑ Φυλής, που βομβαρδίζεται με απορρίμματα από περιοχές εκτός Αττικής. Ο χώρος στη Φυλή, παρότι «βαφτίστηκε» πανηγυρικά Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων, μοιάζει περισσότερο με έναν τεράστιο ανοιχτό κάδο σκουπιδιών, όπου ο καθένας πετάει ό,τι θέλει, εκθέτοντας τους υπεύθυνους σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης της εξουσίας. Το αποτέλεσμα είναι ο υδροκέφαλος σκουπιδότοπος της Φυλής να γεμίζει και η όποια υπομονή των κατοίκων να εξαντλείται.

Το ποτήρι της αγανάκτησης ξεχείλισε όταν αποκαλύφθηκε από κινήσεις πολιτών η μεταφορά 16 μεγάλων κοντέινερ με απόβλητα από τη Μύκονο στην περιοχή Καλυμπάκι του Λιμένος Ελευσίνας και στη συνέχεια, σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στον Ασπρόπυργο. Ο Δήμος Μυκόνου έχει συνάψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στην Αττική και τη διαλογή τους σε ΚΔΑΥ. Οπως προκύπτει από έκθεση υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, που κινήθηκε έπειτα από τις καταγγελίες των κινήσεων πολιτών Ecoeleusis και «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας δεν διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη μεταφόρτωση δημοτικών αποβλήτων στο συγκεκριμένο σημείο (εξάλλου και συνολικά ο λιμένας λειτουργεί χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων!). Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι κινήσεις που αποκάλυψαν την παράνομη μεταφορά, το φορτίο των κοντέινερ ανέδιδε έντονη οσμή, παραπέμποντας σε κοινά σκουπίδια. Καθώς τα ΚΔΑΥ έχουν δικαίωμα να ρίχνουν ποσότητες απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής (ως υπόλειμμα ύστερα από τη διαλογή των ανακυκλώσιμων), υπάρχει η βάσιμη υπόνοια ότι μαζί με υπολείμματα μπορεί να «σπρώχνονται» στον ΧΥΤΑ κοινά σκουπίδια. Εξυπηρετούνται έτσι δήμοι με προβληματικό ή και χωρίς ΧΥΤΑ. Ρίχνουν τα σκουπίδια τους στον «εθνικό σκουπιδοτενεκέ» της Φυλής! Δεν αποτελεί, όμως, πρόκληση η γυαλιστερή Μύκονος να στέλνει τα σκουπίδια της στην καταφρονεμένη Δυτική Αττική;

Και δεν είναι μόνο η Μύκονος. Οπως καταγγέλλει η «Επιτροπή Αγώνα Φυλής για την απομάκρυνση της χωματερής», ο ΧΥΤΑ δέχεται σκουπίδια από περιοχές της Πελοποννήσου, την Ανατολική Στερεά, τα νησιά κ.λπ. «Κάθε μέρα πέφτουν στη Φυλή 10.000 τόνοι σκουπιδιών, έναντι πρόβλεψης 3.500. Πρόκειται για διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα, που πρέπει να σταματήσει», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα.

Τον Μάρτιο υπογράφηκε η άδεια απόθεσης στη Φυλή 90 τόνων την ημέρα από τους Δήμους Τριπόλεως και Ερμιονίδας. Εκτός όμως αυτών, υπάρχουν δήμοι της Πελοποννήσου που έχουν υπογράψει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για την αποκομιδή των απορριμμάτων χωρίς να προσδιορίζεται ο χώρος διάθεσης! Το γεγονός ότι παράνομες χωματερές και ταλαίπωρες ρεματιές συνεχίζουν να δέχονται απόβλητα δεν σημαίνει ότι σημαντικό μέρος τους δεν βρίσκει τρόπο να μπει παράνομα στη Φυλή. «Αντί να οργανώσουμε τον διαπεριφερειακό σχεδιασμό σε όλη τη χώρα, φτιάξαμε ένα τεράστιο χώρο απόθεσης, όπου πέφτει το 95% των σκουπιδιών της Αττικής και το 40% της υπόλοιπης χώρας. Εάν συνεχίσουν έτσι, σε ένα χρόνο η Φυλή δεν θα υπάρχει, θα έχει υπερκορεστεί», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, ο οποίος διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη ελέγχου από την περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση.

Το αδιέξοδο έρχεται να επιτείνει το γεγονός ότι τα ειδικά απόβλητα (βιομηχανικά, βιοτεχνικά κ.λπ.) δεν διαχωρίζονται, αλλά συχνά αναμειγνύονται με τα απορρίμματα των νοικοκυριών. Οπως δείχνει επεξεργασία της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, ενώ ο μέσος όρος ετήσιας παραγωγής απορριμμάτων στην Αττική είναι 543 κιλά ανά κάτοικο (πολύ υψηλό επίπεδο εν μέσω ύφεσης), μια σειρά από δήμους – έδρες βιομηχανιών και βιοτεχνιών έχουν πολύ υψηλότερο μέσο όρο: Ασπρόπυργος 1.149 κιλά/κάτοικο, Ελευσίνα 775 κ./κάτ., Μέγαρα 770 κ./κάτ., Κορωπί 705 κ./κάτ. Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της… σκουπιδοκρατίας.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind