Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για νέο λιμένα κρουαζιέρας

 

limaniΤη δημιουργία «Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Λιμένων Κρουαζιέρας» με μετόχους ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας και εταιρίες κρουαζιέρας, με κεντρικό στόχο την αναβάθμιση των υποδομών, την ανάπτυξη νέων ποιοτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφάλειας, πρότεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γιώργος Ανωμερίτης.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα 9μήνου (Ιανουάριος- Σεπτέμβριος) του 2013 για το λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι οι αφιξοαναχωρήσεις των επιβατών σημείωσαν αύξηση κατά 12,48%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (transit +17,28%, home -11,57%) και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι και το 2014 διαφαίνεται ότι θα είναι μία θετική χρονιά για τον τουρισμό κρουαζιέρας.

Ο κ. Ανωμερίτης χαρακτήρισε ως σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας του Πειραιά με επιδότηση 95% της συνολικής δαπάνης του έργου (120 εκατ. ευρώ), κυρίως γιατί με το σκεπτικό της απόφασης δημιουργείται νέο θεσμικό καθεστώς στην ανάπτυξη και κατασκευή επιβατικών λιμένων.

Ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τους χερσαίους χώρους του νέου λιμένα έκτασης 130.000 τμ, εντός της οποίας θα αναγερθούν οι νέες ανωδομές με συμβάσεις παραχώρησης.

Ο πρόεδρος της Med Cruise (Ένωση Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας) Σταύρος Χατζάκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον ΟΛΠ ΑΕ πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Seatrade στο Αμβούργο και στο Seatrade Asia Cruise στη Σιγκαπούρη, ανέφερε την αισιοδοξία του ότι το 2004 θα είναι θετικό για τη μεσογειακή κρουαζιέρα, παρά τα πολιτικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Εξήγησε δε με πλήρη τεκμηρίωση γιατί η αναδυόμενη αγορά της Άπω Ανατολής, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη μεσογειακή κρουαζιέρα, η οποία παραμένει παγκοσμίως ως δεύτερος προορισμός σε μικρή μάλιστα απόσταση από την Καραϊβική.

Στην ημερίδα η ΕΛΙΜΕ παρουσίασε τη μελέτη που καταρτίσθηκε για τη Χειμερινή Κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων μέσω της MedCruise με τις εταιρείες κρουαζιέρας, τα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και τις τοπικές κοινωνίες.

Στην ημερίδα πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι όλων των μεγάλων εταιρειών, φορέων και επαγγελματικών ενώσεων με επισημάνσεις και δημιουργικές προτάσεις, εκτιμώντας ότι και το 2014 θα είναι μία καλή χρονιά για τον κλάδο.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=28851

Speak Your Mind