Αστέρας και Ελληνικό οι επόμενες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις

 

asterasΗ αξιοποίηση ακινήτων συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1,7 δισ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Από αυτά, ήδη έχουν συμφωνηθεί αξιοποιήσεις ακινήτων ύψους 420 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα ακίνητα συνολικής αξίας 180 εκατ. ευρώ βρίσκονται υπό διαγωνιστική διαδικασία. Τέλος, ακίνητα συνολικής εκτιμώμενης αξίας 980 εκατ. ευρώ, «επωάζονται» στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να βρεθούν υπό διαγωνιστική διαδικασία. Στην κατηγορία αυτή, εξέχουσα θέση κατέχει η αξιοποίηση του Ελληνικού, η οποία, ως μια από τις «ναυαρχίδες» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα κρίνει εν πολλοίς, τόσο τον ετήσιο στόχο εσόδων του 2014, όσο και τον συνολικό στόχο του προγράμματος.

Στις αξιοποιήσεις που ήδη έχουν συμφωνηθεί, η πιο σημαντική είναι εκείνη της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back) των 28 κτιρίων του ελληνικού Δημοσίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι το τέλος του έτους, η συμφωνία αυτή θα αποφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ 261 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Απ’ αυτό πλέον εξαρτάται ο φετινός στόχος εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος αναμένεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες συμφωνίες περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του IBC (Golden Hall) στο Μαρούσι, της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, το Παλιούρι Χαλκιδικής και τέλος η πώληση των πέντε ακίνητων του εξωτερικού (Λονδίνο, Βρυξέλλες, Τασκένδη, Βελιγράδι και Κύπρος).

Πάντως, μέχρι σήμερα, τα ταμειακά έσοδα παραμένουν πενιχρά, καθώς λίγες από τις συμφωνίες αυτές έχουν τελεσφορήσει οριστικά. Ως οριστική ολοκλήρωση, νοείται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης και φυσικά η καταβολή του σχετικού τιμήματος από τους επενδυτές/αγοραστές των ακινήτων. Ετσι ως ολοκληρωμένη πώληση θεωρείται αυτή του IBC (81 εκατ. ευρώ) και του πρώην ελληνικού προξενείου στο Λονδίνο (27,5 εκατ. ευρώ) που πωλήθηκε μαζί με άλλα τέσσερα ακίνητα του εξωτερικού. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να καταβληθούν άλλα 3,2 εκατ. ευρώ από το ακίνητο που πωλήθηκε στις Βρυξέλλες. Αντίθετα έχει «κολλήσει» από τον περασμένο Γενάρη, η συμφωνία της Κασσιόπης με τη βρετανική επενδυτική εταιρεία NCH.

Στην κατηγορία των ακινήτων που βρίσκονται υπό διαγωνιστική διαδικασία, περιλαμβάνονται κυρίως δύο αξιοποιήσεις, εκείνη της δημόσιας έκτασης στην Αφάντου Ρόδου και η δεύτερη και πιο σημαντική του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά τα δύο ακίνητα ν’ αποφέρουν 180 εκατ. ευρώ με τη συμβολή του Αστέρα Βουλιαγμένης, να υπερτερεί εκείνης της Αφάντου. Η αξιοποίηση ωστόσο της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ θα κριθεί κυρίως από την επιτυχή ή όχι αξιοποίηση του Ελληνικού. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα όπως έχει ονομαστεί το Ελληνικό, διολισθαίνει συνεχώς χρονικά και μέχρι σήμερα έχει λάβει δύο παρατάσεις η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. Η πρώτη είχε οριστεί για 31 Ιουλίου και η δεύτερη για 29 Οκτωβρίου. Τώρα, η νέα προθεσμία έχει οριστεί για 29 Νοεμβρίου, αλλά παράγοντες της αγοράς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια τρίτη παράταση, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Συνολικά 127 ακίνητα βρίσκονται σε προετοιμασία προκειμένου να τεθούν κάποια στιγμή σε διαγωνιστική διαδικασία. Από αυτά το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά σε έσοδα 980 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα θα προέλθουν από το Ελληνικό.

Στο μεταξύ, άλλα περίπου 300 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου μεταβιβάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο ΤΑΙΠΕΔ. Και με τη μεταβίβαση αυτή, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ταμείου, ανέρχεται σε 595 ακίνητα. Παράλληλα προετοιμάζεται και μια τρίτη «φουρνιά» ακινήτων που θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο, προκειμένου να ικανοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για τη μεταβίβαση 1.000 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο μέχρι το τέλος του 2013.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind