Βασικό εργαλείο ανάκαμψης, οι πόροι του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020

 

Οι πόροι συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα μας για την περίοδο 2014 – 2016 συνιστούν μήνυμα στήριξης της Ευρώπης ότι «η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να μείνει εκτός ευρώ».

Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το επόμενο ΕΣΠΑ, και συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις αποτελούν «απάντηση στις αντιευρωπαϊκές φωνές που διατυπώνονται στο εσωτερικό».

espa

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στις θετικές ενδείξεις της οικονομίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στην αντιστροφή της τάσης διόγκωσης της ανεργίας μετά το θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων που καταγράφεται τον Μάρτιο, και επανέλαβε την πρόβλεψη ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης και πως «το 2014 η χώρα θα βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης προς τον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης».

Παρουσία του επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «διαψεύδονται οι Κασσάνδρες που υποτίμησαν τη βούληση της τρικομματικής κυβέρνησης» και αν και παραδέχθηκε ότι το ευρωπαϊκό όραμα έχει τραυματιστεί, επέμεινε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί την ψυχή της» για «να αποτραπούν τα κύματα λαϊκισμού». Ο Ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε με τη σειρά του στη στήριξη της Ευρώπης και στη σημασία που έχουν οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία για την ανάπτυξη, καθώς αντιπροσωπεύουν το 60% του επενδυτικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ, έτσι όπως το προσδιόρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπει ότι μέχρι τις 13 Μαΐου θα έχουν κατατεθεί οι προτάσεις από τους φορείς του ΕΣΠΑ για επιχειρησιακά προγράμματα, με στόχο οι οριστικές προτάσεις να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλοςτου έτους, προκειμένου το νέο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει από τις αρχές του 2014.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για έναρξη των αυτοκινητοδρόμων άμεσα και, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση που ακολούθησε με τον αρμόδιο συντονιστή κ. Ευθύμιο Βιδάλη.

Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος επέμειναν στην αλλαγή φιλοσοφίας του προγράμματος, καθώς οι στόχοι μετατοπίζονται από τα έργα υποδομών σε καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της πράσινης ανάπτυξης και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Χαν αναφέρθηκε με δηκτικό τρόπο στην περίπτωση της Τρίπολης, την οποία επισκέφθηκε τον Φεβρουάριο, για να κριτικάρει τις καθυστερήσεις που εμφανίζει η χώρα μας στην αποκατάσταση των χωματερών και να επισημάνει την ανάγκη στροφής της χώρας στον ποιοτικό τουρισμό.

Οπως πάντως προέκυψε κατά τις εργασίες του συνεδρίου, η χώρα μας δεν έχει καταφέρει ακόμη να κλείσει οριστικά το σύνολο των έργων του Γ΄ ΚΠΣ, δηλαδή της περιόδου 2000 – 2006, με αποτέλεσμα να ζητήσει και να εξασφαλίσει από την Επιτροπή νέα παράταση για το τέλος του έτους.

Αντίστοιχα, σημαντικές καθυστερήσεις εξακολουθούν να εμφανίζουν βασικά προγράμματα του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου 2007 – 2013, ενώ τα γραφειοκρατικά προβλήματα αποτελούν μόνιμη πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειών. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τοποθετήθηκαν στο συνέδριο, ζήτησαν αυξημένη συμμετοχή στην υλοποίηση των προγραμμάτων, αλλά και καλύτερη συνεργασία με τα υπουργεία και δη με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που υλοποιεί σημαντικές δράσεις «εν αγνοία του», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον νέο υφυπουργό Κυριάκο Βιρβιδάκη, για το επόμενο ΕΣΠΑ η κυβέρνηση επαναφέρει το μοντέλο της σύνταξης διαφορετικών προγραμμάτων ανά περιφέρεια, εγκαταλείποντας το μοντέλο της σύντμησης, που έχει ακολουθηθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind