Διαγωνισμοί για την αξιοποίηση μαρινών

 

marinaΞεκίνησαν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση μέσω παραχώρησης και μακροχρόνιας μίσθωσης  των μαρίνων και μικρών λιμένων. Η αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων εντάσσεται στο Έργο «Νηρηίδες» που προβλέπει και την αξιοποίηση με παραχώρηση (μακροχρόνια μίσθωση) 46 τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η διαδικασία αξιοποίησης των τουριστικών λιμένων περιλαμβάνει 2 κύριους άξονες:

Ο πρώτος αφορά στη δημιουργία ομάδων (Clusters) τουριστικών λιμένων τα οποία θα αποτελούνται από μία Κεντρική Μαρίνα που θα λειτουργεί ως βασικός κόμβος και από αριθμό περιφερειακών τουριστικών λιμένων.

ο δέύτερος στην αξιοποίηση μεμονωμένων τουριστικών λιμένων, μέσα από την εξειδικευμένη αξιοποίηση τεχνικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών συγκεκριμένων τουριστικών λιμένων. Μάλιστα προβλέπεται η αναβάθμιση κάποιων από αυτών σε μαρίνες για megayachts και σε μαρίνες πολυτέλειας.

Ο πρώτος διαγωνισμός ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα (29 Μαρτίου 2013) και αφορά στην ομάδα (Cluster) που περιλαμβάνει ως Κεντρική Μαρίνα τον Άλιμο και ως περιφερειακούς τουριστικούς λιμένες, την Ύδρα, τον Πόρο και τη Νέα Επίδαυρο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’13 θα γίνουν και οι άλλες πέντε διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες της Πύλου, της Χίου, της Αρετσούς, τμήμα του λιμένα του Λαυρίου, που προβλέπεται να μετατραπεί σε megayacht μαρίνα, και του Αργοστολίου, που θα αναβαθμιστεί σε luxury μαρίνα.

Η κάθε διαγωνιστική διαδικασία, από την έναρξή της μέχρι την επιλογή επενδυτή και την τελική υπογραφή, υπολογίζεται να έχει μέση διάρκεια 6-9 μήνες.

Το θεσμικό πλαίσιο για να προχωρήσει άμεσα η αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων, με καθεστώς παραχώρησης, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέλιο Σταυρίδη, το διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννη Εμίρη και το γενικό γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων  του υπουργείου Τουρισμού κ. Γιάννη Πυργιώτη.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=26841

Speak Your Mind