Διαγωνισμός για καμένες εκτάσεις

 

Στη διενέργεια διαγωνισμού για την αεροφωτογράφηση έξι περιοχών, που κάηκαν φέτος το καλοκαίρι, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η αποτύπωση περίπου 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων στη Χίο, τη Χαλκιδική, το Ηράκλειο, την Κορινθία, την Εύβοια και την Αχαΐα θα χρησιμοποιηθεί για να κηρυχθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις αναδασωτέες και να ληφθούν άλλες αποφάσεις για την προστασία τους. Εν τω μεταξύ, η Ειδική Γραμματεία Δασών προγραμματίζει την ανάρτηση μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 13 δασικών χαρτών σε 8 περιοχές της χώρας, κανένας από τους οποίους, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αφορά την Αττική.
Ο διαγωνισμός (προϋπολογισμού 40.000 ευρώ) αφορά τη λήψη δορυφορικών εικόνων από τις ακόλουθες περιοχές: Βιάννου του νομού Ηρακλείου (πυρκαγιά στις 29-31 Ιουλίου), Κορίνθου (Σολωμός, Μπλένα) του νομού Κορινθίας (πυρκαγιά στις 20-22 Αυγούστου), Σελλά νομού Αχαΐας (πυρκαγιά 18-28 Ιουλίου), Μαρμαρίου, Οκτωνίας, Αχλαδερής και Πετριών νομού Ευβοίας (πυρκαγιά από 24 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου), Ουρανούπολης νομού Χαλκιδικής (πυρκαγιά από 8 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου) και Χίου (πυρκαγιά 18-30 Αυγούστου). Η καθαρή επιφάνεια των περιοχών που κάηκαν είναι 25.300 στρέμματα, ωστόσο, θα φωτογραφηθούν και οι περιοχές που τις περιβάλλουν σε βάθος 5 χλμ, φθάνοντας συνολικά τα 2 εκατ. στρέμματα. Οι φωτογραφίες θα δοθούν στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες για την αποτύπωση και κήρυξη των εν λόγω δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, αλλά και για να προγραμματιστούν οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες αφορούν την προστασία τους. Κατά τα λοιπά, η Ειδική Γραμματεία Δασών προγραμματίζει στις 3 Δεκεμβρίου να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες σε οκτώ περιοχές. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές, η Ζάκυνθος, η Λαμία και ο Πύργος Ηλείας. Οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στις περιοχές αυτές έχουν δικαίωμα να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους εντός 80 ημερών από την ανάρτηση των χαρτών. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο νέο πακέτο δασικών χαρτών δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας από την Αττική, στην οποία η υπόθεση έχει «κολλήσει». Από το 2011 αναρτήθηκαν στην Αττική 6 χάρτες και κυρώθηκαν μερικώς οι 3.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind