Δικαίωση ιδιοκτητών στον Λαγανά

 

Με τη χάραξη του αιγιαλού τον Ιούλιο του 2005 οι εκτάσεις τους είχαν βρεθεί εντός του ορίων του

Οι προσφεύγοντες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί στην περιοχή.

Δικαίωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας τέσσερις ιδιοκτήτες στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, οι ιδιοκτησίες των οποίων είχαν βρεθεί εντός των ορίων του παλαιού αιγιαλού. Πρόκειται για ήττα του Δημοσίου στην προσπάθεια προστασίας της περιοχής ωοτοκίας της χελώνας CarettaCaretta, η οποία το υποχρεώνει να εξετάσει σοβαρά τον τρόπο αποζημίωσης των θιγομένων από τους πολεοδομικούς περιορισμούς που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο δημιουργίας του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου.

Τώρα, η απόφαση οριοθέτησης του αιγιαλού θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Οι αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος (4496, 4497, 4498, 4499/2012) δημοσιεύτηκαν πριν από δύο ημέρες, με καθυστέρηση αρκετών ετών λόγω φόρτου εργασίας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (η υπόθεση είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο του 2008!). Στο στόχαστρο των προσφευγόντων βρέθηκε η απόφαση που έλαβε ο γ.γ. Ιονίων Νήσων τον Ιούλιο του 2005, σχετικά με τη χάραξη των ορίων του αιγιαλού και του παλαιού αιγιαλού. Οπως αποφάσισε το ΣτΕ, η απόφαση του γενικού γραμματέα δεν έλαβε υπόψη ότι η ιδιοκτησία των συγκεκριμένων ανθρώπων είχε αναγνωριστεί με διαδοχικές αποφάσεις του πρωτοδικείου Ζακύνθου, του Εφετείου Πάτρας και του Αρείου Πάγου. Αν οι ενστάσεις των τεσσάρων ιδιοκτητών δεν γίνονταν δεκτές, τότε αυτό θα σήμαινε ότι επρόκειτο για καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις και επομένως θα έπρεπε να αποδοθούν στην πολιτεία. Μετά την εξέλιξη αυτή, η απόφαση οριοθέτησης του αιγιαλού θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Επιπλέον, οι προσφεύγοντες αποκτούν νόμιμο έρεισμα για να διεκδικήσουν αποζημίωση από την πολιτεία για τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί στην περιοχή με το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιώτης που προ ετών δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (όταν προσέφυγε εναντίον του Δημοσίου αιτώντας αποζημίωση επειδή δεν του επιτρέπεται να οικοδομήσει την ιδιοκτησία του που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου) δεν έχει ακόμα λάβει την αποζημίωση που του επιδικάστηκε.

Μεγάλα κενά

«Από το 2000 που ουσιαστικά ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου έχει γίνει πολλή συζήτηση στο νησί, σχετικά με τις ιδιοκτησίες και το αν πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις», λέει στην «Κ» η κ. Χαρίκλεια Μινιώτου, μέλος της WWF και αναπληρώτρια εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων στον φορέα διαχείρισης του πάρκου. «Η γενική κατάσταση πάντως στον κόλπο του Λαγανά έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Προστατεύθηκε το τμήμα της παραλίας Καλαμακίου που είναι αδόμητο, ενώ γίνονται έλεγχοι χειμώνα- καλοκαίρι για τυχόν αυθαιρεσίες. Η δημιουργία του πάρκου συγκράτησε την περαιτέρω υποβάθμιση των παραλιών. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά, τα οποία ευελπιστούμε ότι με τα χρόνια θα αντιμετωπιστούν. Το καλό είναι ότι το πάρκο είναι πλέον θεσμός στη συνείδηση του κόσμου».

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind