Διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια τροχοπέδη για προσέλκυση επενδύσεων σε Ελλάδα

 

grafeiokratiaΑυτό προκύπτει από μελέτη του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, η οποία έχει υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του έργου της Task Force. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, τονίζεται η στενή εξαγωγική βάση της χώρας μας και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Τα μεγάλα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων περιλαμβάνονται μεταξύ των δυσκολιών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, όπως αποκαλύπτει έκθεση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έχει υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του έργου της Task Force, περιλαμβάνει πολλές υποδείξεις προς το ελληνικό Δημόσιο και βρίσκεται στα ελληνικά χέρια από τα τέλη του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη με τίτλο «A Trade Promotion Strategy for Greece, Report» ξεχωρίζουν οκτώ βασικές παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με:

•    Τα μεγάλα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για τις εξαγωγές
•    Την απουσία έμπρακτης υποστήριξης για εξωστρεφείς στρατηγικές πωλήσεων
•    Τη στενή εξαγωγική βάση, που δεν επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις να καρπωθούν τα οφέλη των ξένων αγορών
•    Την τρέχουσα προώθηση του εμπορίου και τις προωθητικές ενέργειες που δεν στοχεύουν σε αγορές με μεγάλες δυνατότητες ενώ σημαντικά θέματα στρατηγικής δεν αντιμετωπίζονται
•    Την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων («οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν επιδιώκουν τη μεταξύ τους συνεργασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά)
•    Την απουσία προσπαθειών προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις σε καινοτόμες αναπτυξιακές πολιτικές
•    Την απουσία ενιαίου εθνικού εμπορικού χαρακτήρα (branding), καθώς και μιας συνεπούς εθνικής προσέγγισης
•    Την απουσία της απαραίτητης οικονομικής διπλωματίας.

http://www.skai.gr/news/finance/article/231355/dioikitika-kai-grafeiokratika-ebodia-trohopedi-gia-proselkusi-ependuseon-se-ellada/

Speak Your Mind