Δόμηση αντί απαλλοτρίωσης

 

ktimaΕνας ακόμα μεγάλος ελεύθερος χώρος σε μια πυκνοχτισμένη περιοχή της Αθήνας πρόκειται να οικοδομηθεί, εξαιτίας της αδυναμίας του οικείου δήμου να τον αποκτήσει. Πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε την άρση απαλλοτρίωσης σε οικόπεδο 1,7 στρεμμάτων, τμήμα της παλαιάς ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιξ στο Νέο Ηράκλειο (απέναντι από το γνωστό Κτήμα Φιξ), στο οποίο πλέον θα μπορούν να ανεγερθούν κατοικίες και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή.

Πρόκειται για μια ιστορία που επαναλαμβάνεται συνεχώς, εξαιτίας των στρεβλώσεων της διαδικασίας απαλλοτριώσεων και της οικονομικής αδυναμίας των δήμων, παράγοντες που ταλαιπωρούν επί έτη και τους ιδιοκτήτες των χώρων που έχουν δεσμευτεί για να γίνουν κοινόχρηστοι.

Μεσολάβησαν 77 χρόνια
Το επίμαχο οικόπεδο, έκτασης 1.745 τ.μ. βρίσκεται δίπλα στη λεωφόρο Ηρακλείου, στο Νέο Ηράκλειο. Το αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ, πρώην ΚΣΧΟΠ) του ΥΠΕΚΑ είναι ότι η απαλλοτρίωσή του είχε επιβληθεί από το 1936, όμως τα 77 χρόνια που μεσολάβησαν φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά… για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο για την αποζημίωση των ιδιοκτητών (κληρονόμοι Φιξ). Την άρση της απαλλοτρίωσης ζήτησε και πάλι πριν από λίγα χρόνια ο Κ. Φιξ – ο δήμος ενημερώθηκε, υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί την «απώλεια» του χώρου και υποσχέθηκε ότι θα εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2011 το απαραίτητο ποσό, κάτι που όμως δεν συνέβη. Ταυτόχρονα ήρθε η νέα νομοθεσία (ν.4067/12) με την οποία οι δήμοι οφείλουν να τεκμηριώνουν τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν τους χώρους που επανακηρύσσουν υπό απαλλοτρίωση, με εγγραφή του ποσού στον προϋπολογισμό του δήμου. Ετσι η υπόθεση ήταν πλέον χαμένη. Το οικόπεδο δόθηκε για χρήση κατοικίας, με τον συντελεστή της περιοχής (ΣΔ 1,2).

«Ο χώρος ήταν δεσμευμένος για πολλά χρόνια και στο πολεοδομικό μας σχέδιο είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου», λέει στην «Κ» ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος, Γιώργος Βλαντής. «Οταν ορίστηκε το ποσό της αποζημίωσης, το ποσό που έπρεπε να καταβάλει ο δήμος ήταν μισό εκατομμύριο ευρώ και οι όμοροι ιδιοκτήτες άλλο 1 εκατ. ευρώ. Οπως καταλαβαίνετε, οι όμοροι δεν μπορούσαν να πληρώσουν την αναλογία τους και έτσι η υπόθεση δεν προχώρησε».

Σε γειτονική απόσταση από το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται το Κτήμα Φιξ, έκτασης 27 στρεμμάτων, όπου διατηρείται έως σήμερα η εξοχική κατοικία του Οθωνα. Οικόπεδο και κτίριο χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα, ωστόσο δεν έχουν ακόμα απαλλοτριωθεί.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind