Δύο ιστορικά κτίρια της Αθήνας

 

villaamaliaΔύο σημαντικές ψηφίδες στον ιστορικό και αρχιτεκτονικό χάρτη της Αθήνας είναι τόσο η Βίλα Αμαλία όσο και η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, όπου έζησε για λίγα χρόνια η Μαρία Κάλλας.

Η Βίλα Αμαλία αποτελείται από τα δύο τριώροφα κτίρια στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, έργα του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ. Αρχικά επρόκειτο για δύο διαφορετικά κτίρια, τα οποία κατασκευάσθηκαν το 1862, σε οικόπεδο επιφάνειας 1.540 τ.μ. Το κτίριο επί της Αχαρνών ήταν η κατοικία του Μιλτιάδη Ράλλη και το κτίριο επί της Χέυδεν ήταν η κατοικία του Περικλή Αργυρόπουλου. Τα δύο κτίρια στη συνέχεια ενώθηκαν σε ένα ενιαίο. Εκεί στεγάσθηκε για πολλές δεκαετίες και έως το 1973 το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Το 1973 το σχολείο μετακόμισε, το 1975 το κτίριο απαλλοτριώθηκε με δαπάνη του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων υπέρ του αντίστοιχου σχολικού ταμείου του 2ου Γυμνασίου Αρρένων και το 1990 κατέληξε στον Δήμο Αθηναίων.

Την ονομασία Βίλα Αμαλία την πήρε το 1990, αφού κατελήφθη από ομάδα η οποία είχε προηγουμένως εκδιωχθεί από κτίριο επί της οδού Αμαλίας. Τα δύο κτίρια έχουν κριθεί διατηρητέα από το 1987. Το 2007 η ΟΣΚ Α.Ε. εκπόνησε μελέτη για την ανακαίνιση του κτιρίου και τη μετατροπή του σε σχολικό διδακτήριο, μελέτη που δεν υλοποιήθηκε.

Η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, στη γωνία των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, οικοδομήθηκε το έτος 1925, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη (1892 – 1969), με μορφολογικές επιρροές αρ νουβό. Πρόκειται για το σπίτι που έζησε η Μαρία Κάλλας όσο η βάση της ήταν η Αθήνα, από το 1937 έως το 1945.

Ανήκει από το 1950 στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και από το 1989 είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πριν από λίγα χρόνια εκπονήθηκε μελέτη αποκατάστασής του, η οποία ουδέποτε προχώρησε.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind