Επανεκκίνηση οδικών αξόνων: Oι παράπλευρα “ωφελημένοι”

 

dromoiΗ πλειονότητα των κατασκευαστικών μετοχών χθες έκλεισε τη συνεδρίαση με ένα μίνι ράλι, μετά τις ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, περί επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών έργων τον Απρίλιο. Το restart όμως που φαίνεται να πατάει οριστικά το υπουργείο Ανάπτυξης στα μεγάλα έργα δε σταματά μόνο στον άμεσα εμπλεκόμενο κατασκευαστικό κλάδο, αλλά επεκτείνεται και σε δύο άλλους κομβικούς για την πραγματική οικονομία τομείς: τη χαλυβουργία και την τσιμεντοβιομηχανία.

Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και όντως τα έργα ξεκινήσουν τον Απρίλιο τότε θα δούμε την όποια θετική επίπτωση στα μεγέθη μας τουλάχιστον κατά ένα τρίμηνο αργότερα, τονίζει στο Capital.gr στέλεχος εμπλεκόμενης βιομηχανίας.

Τόσο για τις χαλυβουργίες όσο και για τις τσιμεντοβιομηχανίες, ο κατασκευαστικός κλάδος και τα έργα υποδομής – όπως εξηγούν στελέχη των εταιρειών – δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πτώση που παρουσιάζεται από την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Ωστόσο, με δεδομένες τις δυσοίωνες προβλέψεις για την ιδιωτική οικοδομή, τα έργα υποδομών προσφέρουν τις μοναδικές ρεαλιστικές προσδοκίες για έστω και περιορισμένη αναθέρμανση της δραστηριότητας στους δύο κλάδους. Σε μια περίοδο μάλιστα που το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό της χαλυβουργίας φτάνει στο 54% ενώ και στα τσιμέντα παρατηρούνται ανάλογα ποσοστά, μόνο ευκαταφρόνητη δε θα είναι η συνεισφορά από την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.

Σε επίπεδο εταιρειών, από τον κλάδο της Χαλυβουργίας, οφέλη αναμένεται να δουν οι τρεις μεγάλοι του χώρου δηλαδή η Σιδενόρ του ομίλου της Βιοχάλκο και οι μη εισηγμένες Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος.

Από το χώρο των τσιμέντων νέα συμβόλαια αναμένεται να έρθουν τόσο για τους δύο μεγάλους εισηγμένους παίκτες δηλαδή τον Τιτάνα και την ΑΓΕΤ, όσο και για τη μη εισηγμένη μικρότερη βιομηχανία του κλάδου Χάλυψ.

Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνουν πάντως παράγοντες από τους δύο κλάδους, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων μπορεί να συντελέσει ώστε σε ένα βαθμό να σταθεροποιηθεί η ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα και προϊόντα τσιμέντου, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει καθίζηση. Για να υπάρξει ωστόσο ουσιαστική ανάκαμψη στις δύο αγορές θα χρειαστούν και άλλες καλές «ειδήσεις»…

Του Χάρη Φλουδόπουλου

http://www.capital.gr/news.asp?id=1703952

Speak Your Mind