Επιστροφή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων

 

investΗ αντιστροφή του αρνητικού για την Ελλάδα κλίματος γίνεται σιγά σιγά όλο και πιο εμφανής. Τα hedge funds στρέφουν ξανά το βλέμμα τους στις αγορές ομολόγων και μετοχών αναζητώντας ευκαιρίες. Ενώ μεγάλη εισροή κεφαλαίων κυρίως από το εξωτερικό αναμένεται στη χώρα για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα. Hedge funds όπως τα Perry Capital, York Capital, Falcon Edge Capital GSO Capital Partners της Blackstone, Third Point, Dromeus, το Naftilia Asset Managenment, στρέφουν το βλέμμα τους και στην Ελλάδα. Στον τουριστικό τομέα οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί όμιλοι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους είτε στην αγορά και εκμίσθωση ξενοδοχείων είτε στην υλοποίηση σύνθετων τουριστικών επενδύσεων. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει για το επόμενο διάστημα ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Tαχύτητες και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων επιχειρεί να ανεβάσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί αφενός την βελτίωση του κλίματος έναντι της Eλλάδας και αφετέρου να απαντήσει στην γκρίνια των πιστωτών για καθυστερήσεις. Τα αμερικανικά hedge funds επιστρέφουν με περισσότερη τόλμη στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης, αλλά και σε εταιρικά ομόλογα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με επίκεντρο τους κλάδους της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των μετάλλων, αναζητώντας μεγαλύτερες αποδόσεις για τη φετινή χρονιά. Εκτιμούν ότι με την αυγή του νέου έτους είναι λιγότερο επικίνδυνες οι οικονομίες της Νοτίου Ευρώπης σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από 12 μήνες, καθώς νιώθουν όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να πετύχει η δέσμευσή της ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να τονώσει την Ευρωζώνη.

Η επάνοδος των ξένων κεφαλαίων σε χώρες όπως η Ιρλανδία, που εξέρχεται από το Μνημόνιο, ή η Πορτογαλία, που ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο ΔΝΤ και την Ε.Ε., είναι λογικό να επηρεάζει θετικά το κλίμα στις αγορές ομολόγων και μετοχών του ευρωπαϊκού Νότου.

Με μπαράζ δημοσιευμάτων αυτήν την εβδομάδα, η εφημερίδα Financial Times αναδεικνύει αυτή την τάση των ξένων χαρτοφυλακίων. Hedge funds όπως οι Perry Capital, York Capital, Falcon Edge Capital GSO Capital Partners της Blackstone, Third Point, Dromeus, το Naftilia Asset Managenment, στρέφουν το βλέμμα τους και στην Ελλάδα χωρίς βέβαια να θεωρούν ότι η κρίση ξεπεράστηκε ή εξέλιπαν οι αβεβαιότητες. Μερικά funds όπως το Dromeus κέρδισαν από τα ελληνικά ομόλογα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2012, αφού «στοιχημάτισαν ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομίας, ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους 14 πολυεθνικών εταιρειών λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, συναντήθηκε τη Δευτέρα με το αμερικανικό fund Moore Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ. Το μήνυμα ήταν σαφές: η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η ιστορία της εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει τελειώσει και πως η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη μάχη για την ενίσχυση της ρευστότητας. Πάντως, στελέχη hedge funds αλλά και διεθνών επενδυτικών οίκων – όπως η Citigroup και η Βank of Αmerica που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έπειτα από πολλούς μήνες για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου- τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν πολλά και κυρίως «να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή και να υλοποιηθούν οι αποκρατικοποιήσεις καθώς ήταν ιδιαίτερα φτωχός ο απολογισμός του 2012».

Την ίδια στιγμή στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά από τον περασμένο Οκτώβριο συντελείται μια στροφή 180 μοιρών των επενδυτών που αφήνουν τις τράπεζες και μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με 3 κριτήρια:

  • Τον υψηλό δείκτη εξωστρέφειας, που δεν επηρεάζει την επιχείρηση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς κραδασμούς της χώρας.
  • Τις σταθερές ταμειακές ροές που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων και
  • Τον χαμηλό δανεισμό που επιτρέπει στις συγκεκριμένες εταιρείες να διατηρούν ανοικτές τις γραμμές πίστωσης έχοντας το πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές τους να υλοποιούν νέα επενδυτικά προγράμματα και να αυξάνουν το περιθώριο κέρδους με ταυτόχρονη μείωση του κόστους προϊόντων.

Από τη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου 2012 που αποφασίσθηκε η εκταμίευση της δόσης των 34,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέχρι και αυτήν την εβδομάδα, που ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά υπερέβη τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2011, πρωταγωνιστές είναι οι βιομηχανικές μετοχές και όχι οι τράπεζες. Ταυτόχρονα, το 60% των ημερήσιων συναλλαγών διοχετεύεται στις εισηγμένες που είτε ανήκουν στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις είτε στην κατηγορία όσων ιδιωτικοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Οι επενδυτές αναζητούν έπειτα από αρκετά χρόνια εισηγμένες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη.

Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind