Ευοίωνο momentum για το Σύνταγμα

 

sintagmaΣτο προσκήνιο επανέρχεται σταδιακά το μείζον θέμα της αισθητικής αποκατάστασης της πλατείας Συντάγματος. Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης των αδελφών Λασκαρίδη (Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε.), που συνδέονται άμεσα με τα δύο ιστορικά ξενοδοχεία της πλατείας, να συνεισφέρουν οικονομικά σε μελλοντικές εργασίες από τον Δήμο Αθηναίων φαίνεται ότι αναθερμαίνουν το έδαφος και δημιουργούν έναν μοχλό πίεσης. Η ραγδαία υποβάθμιση της πλατείας Συντάγματος, θέατρο διαδοχικών κρουσμάτων γενικευμένης βίας από το 2008 και μετά, και με αιχμές τα επεισόδια του Ιουνίου του 2011 και του Φεβρουαρίου του 2012 (σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος), έχει σημαντικά υποτιμηθεί από την πολιτική ηγεσία. Ως βασικός και μοναδικός λόγος για την αδράνεια των τελευταίων 18 μηνών φέρεται η αδυναμία του Δήμου Αθηναίων να καλύψει το οικονομικό κόστος των εργασιών αποκατάστασης. Προηγούμενες απόπειρες να αναζητηθούν χορηγοί έπεσαν στο κενό.

Παρ’ όλα αυτά, το τοπίο μοιάζει σήμερα λιγότερο αποθαρρυντικό. Από τη μια η πρόταση του ομίλου Λασκαρίδη, από την άλλη μια σειρά βοηθητικών παραγόντων προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των υποψήφιων χορηγών και ήδη έχει υπάρξει μια πρώτη διερευνητική συνάντηση όπου αναλύθηκαν οι απαραίτητες επεμβάσεις.
Την ίδια στιγμή μία άλλη, παράλληλη ιδέα δείχνει να ωριμάζει.

Η πλατεία Συντάγματος ήταν μια από τις τέσσερις πλατείες που θα άλλαζαν πρόσωπο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Σύνταγμα κέρδισαν τότε οι κ.κ. Δημήτρης Μανίκας, Λεωνίδας Γεωργιάδης και Θεοδώρα Παπαδημητρίου. Η μελέτη τους εφαρμόστηκε κατά ένα μέρος: κυρίως, δεν υλοποιήθηκε η πρόταση για το κάτω τμήμα. Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Μανίκας καταθέτει μέσω της «Κ» τη διάθεσή του να παραχωρήσει τα σχέδια της εγκεκριμένης μελέτης (αρχιτεκτονικής και κυκλοφοριακής) προκειμένου να συμβάλει προσωπικά στην αποκατάσταση και στην υλοποίηση του έργου. Η γρήγορη κατάθεση μιας επικαιροποιημένης μελέτης θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Και κάτι ακόμα: στα τέλη του μήνα ανακοινώνεται το όνομα του αρχιτεκτονικού γραφείου που θα αναλάβει την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου ανασυγκρότησης του κέντρου της Αθήνας (Rethink Athens). Καθώς η πλατεία Συντάγματος κατέχει κομβική θέση στον άξονα παρέμβασης είναι μεγάλη ευκαιρία να τη δούμε ξανά όπως της αξίζει.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind