Ζεσταίνουν τις «μηχανές» τα ξένα funds για επενδύσεις στην Ελλάδα

 

Του Γιώργου Μανέττα

Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει στην πράξη τις μεταρρυθμίσεις, ύστερα από τη συμφωνία για την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup και την αποδέσμευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, είναι οι δυο κρίσιμοι παράγοντες που θα βάλουν ξανά τη χώρα στον χάρτη των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε ξένους επενδυτές, επισημαίνοντας πως όλοι περιμένουν να δουν πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Εξίσου σημαντικό θεωρούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, -ανεξάρτητα εάν αυτή συμβάλλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά- και το τέλος της αβεβαιότητας σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ. «Οι επενδυτές θέλουν να υπάρχει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Η ανακεφαλαιοποίηση θα βοηθήσει τις τράπεζες να θωρακίσουν την κεφαλαιακή τους βάση και παράλληλα θα δώσει ένα θετικό σήμα ότι τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ευκαιρίες
Ήδη, υπογραμμίζουν, μετά την επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία μετέφερε σαφές μήνυμα στήριξης της χώρας διάφορα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού άρχισαν να βολιδοσκοπούν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Στο «στόχαστρό» τους βρίσκονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και διάφορα project που αφορούν τον τουρισμό αλλά και επιχειρήσεις από το χώρο των τροφίμων, ο οποίος αντιστέκεται στην οικονομική κρίση. Αντίθετα, τα ακίνητα παρά τη σημαντική μείωση των τιμών τους δεν αποτελούν πόλο έλξης καθώς εκτιμάται πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για μεγαλύτερη υποχώρηση της αξίας τους.

Παρ’ όλα αυτά, ο δρόμος για την προσέλκυση επενδυτών είναι ακόμη μακρύς καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικούς χρέους, η οποία υπονομεύει διαρκώς την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, αποθαρρύνοντας τους υποψήφιους επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή, όπως λένε οι πληροφορίες πολλά funds επιλέγουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, τα οποία δίνουν καλύτερη απόδοση αντί να εξαγοράσουν εταιρείες ή να αποκτήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=112955460

Speak Your Mind