Η Τρόικα θέλει να καθορίσει και τις χρήσεις γης

 

landuseΜετά τις πιέσεις των δανειστών να μεταφερθεί η περιουσία του δημοσίου σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο, τις προ μηνών παρεμβάσεις για συλλήβδην νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και καταπατημένων εκτάσεων, τώρα η Task Force ετοιμάζεται να επιβάλλει το σχέδιό της και στις χρήσεις γης.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό κλίμα που θα δώσει ώθηση στην προσέλκυση νέων επενδυτικών σχεδίων, παρακάμπτοντας έμμεσα το θεσμικό ρόλο του υπουργείου Περιβάλλοντος σε θέματα χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής.

Η τεχνική βοήθεια που παράσχει από καιρό η task force στο Κτηματολόγιο χωρίς όμως προς το παρόν χειροπιαστά αποτελέσματα, πρόκειται να επεκταθεί στις χρήσεις γης αλλά και σε θέματα αδειοδότησης που αποτέλεσαν τον τελευταίο χρόνο ένα άξονα ριζικής αναθεώρησης από το υπουργείο σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό σκέλος. Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Task force σχεδιάζει όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη να υποβάλλει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου την δική της πρόταση στα θέματα αυτά, υιοθετώντας πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Βρετανία και η Αυστρία.

Στόχος είναι να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα που αν και τα στοιχεία δείχνουν να έχει καλυτερεύσει κατά 20 θέσεις στη σχετική κλίμακα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με άλλες αγορές. Οι προτάσεις που θα καταθέσει στην κυβέρνηση το τεχνικό κλιμάκιο συμπίπτουν με την προγραμματισμένη από καιρό πολεοδομική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης. Το σχέδιο νόμου προβλέπεται να παρουσιαστεί μέσα στον Οκτώβριο και όπως φαίνεται στο τελικό σχέδιο θα έχει ρόλο και άποψη και η Τρόικα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσαρμόζεται στις επιταγές που χαράσσει η κυβερνητική γραμμή για την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ετοιμάζεται να απλοποιήσει και να διευκολύνει την διάχυση της πολεοδομικής και χωροταξικής πληροφόρησης. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται η ανάπτυξη κέντρου πληροφόρησης που θα κωδικοποιήσει την πληροφορία και θα δίνει γρήγορα και εύκολα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές απαντήσεις σε θέματα που σχετίζονται με τα σύνθετα ζητήματα της ρύθμισης του χώρου και των χρήσεων γης κ.α

της Μαριάννας Τζάννε

http://www.newmoney.gr/article/21335/i-troika-thelei-na-kathorisei-kai-tis-hriseis-gis#ixzz2dQVwM5CL

Speak Your Mind