Η έκθεση «Rethink Athens» μεταφέρεται στο Μετρό

 

rethinkΜετά την αθρόα προσέλευση του κοινού στην έκθεση με τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Rethink Athens» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η έκθεση μεταφέρεται από την Πέμπτη 14 Μαρτίου έως και την Τρίτη 26 Μαρτίου στον χώρο πολλαπλών χρήσεων, στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα».

Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού (περισσότερα από 21.000 άτομα επισκέφτηκαν την έκθεση μέσα σε 11 μέρες) και η δέσμευση του Ιδρύματος Ωνάση να προσφέρει στους πολίτες ενημέρωση, προάγοντας ταυτόχρονα το δημόσιο διάλογο για το κέντρο της Αθήνας, οδήγησαν στην απόφαση να μεταφερθεί η έκθεση στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα».

Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη από κοινού με την  Εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), η τεχνογνωσία και το έμψυχο υλικό της οποίας θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ενσωμάτωση του τραμ στο σχέδιο ανάπλασης της πόλης.

Η έκθεση – πάντα με ελεύθερη είσοδο – θα ανοίξει για το κοινό την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Έτσι, το κοινό από κάθε γειτονιά της Αθήνας θα έχει τη δυνατότητα να την επισκεφθεί και να δει τον προβληματισμό για την ανάπτυξη του κέντρου της πόλης, μέσα από το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο Rethink Athens, αλλά και να γνωρίσει τη βραβευμένη πρόταση, που θα ανασυγκροτήσει το κέντρο της Αθήνας.
Για το λόγο αυτό, στην έκθεση θα δίδεται και ειδικό ενημερωτικό υλικό με τους στόχους του Rethink Athens, που οργάνωσε και χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και με τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης που κέρδισε τον διαγωνισμό.

Το Ίδρυμα Ωνάση ανταποκρίθηκε στην έκκληση της πολιτείας να αναλάβει τη διοργάνωση και τη χρηματοδότηση του διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, ενός στόχου εθνικού, καθώς η πόλη ζει την πιο δύσκολη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της. Στόχος του Rethink Athens είναι να επιστρέψει η επιχειρηματικότητα, η δημιουργία, η κατοικία και η ουσιαστική ζωή στην πόλη, αναδεικνύοντας τον μοναδικό πλούτο και τις δυνατότητες της Αθήνας.

Η έκθεση, σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα και Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάνου Δραγώνα, παρουσιάζει όλες τις προτάσεις, που κατατέθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την Πανεπιστημίου.

Στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου, σε μια εσωτερική “πλατεία”, παρουσιάζονται τα 27 προπλάσματα, που υποβλήθηκαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού. Τα προπλάσματα έχουν ως θέμα την πλατεία Ομονοίας, τη διασταύρωση των οδών Κοραή και Πανεπιστημίου και άλλα σημεία της περιοχής παρέμβασης, τα οποία επελέγησαν ελεύθερα από τους διαγωνιζόμενους.

Στις ξύλινες επιφάνειες που περιβάλλουν την “πλατεία”, παρουσιάζονται οι προτάσεις που διακρίθηκαν στα δύο στάδια του διαγωνισμού: τα δύο βραβεία, οι δύο έπαινοι, η εύφημος μνεία της επιτροπής και οι άλλες 4 επιλαχούσες προτάσεις του δευτέρου σταδίου, καθώς, επίσης, και η βραβευμένη ουτοπική πρόταση και οι τρεις μελέτες που εξαγοράστηκαν κατά το πρώτο στάδιο.
Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση, στους περιμετρικούς τοίχους του εκθεσιακού χώρου, των μελετών που κατατέθηκαν στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού και δεν έτυχαν διάκρισης.

http://www.naftemporiki.gr/story/626094

Speak Your Mind