Η απειλή της «ανάπλασης» της Πανεπιστημίου

 

panepistimiouΟ πλούτος της γλώσσας μας και ο εμπλουτισμός της, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη γλώσσα, είναι άξιος θαυμασμού για την ευρηματικότητα του λεξιλογίου· το πλάσιμο ρημάτων, επιθέτων, ουσιαστικών και φράσεων. Τελευταία εμφανίζεται το ουσιαστικό «στοχοποίηση»! («Καθημερινή», 6/6 προτελευταία παράγραφος, άρθρο της κ. Γιάνναρου). Αλλά ας περιοριστούμε στο περιβάλλον και στα οικοδομήματα, όπως: «αναπαλαίωση», «αξιοποίηση», λέξη που προκαλεί ανησυχίες, όπως και η σε χρήση τον τελευταίο καιρό «ανάπλαση».

Γίνεται πολύς λόγος για την Πανεπιστημίου -διαβάζουμε επανειλημμένως τελευταία στον Τύπο που την έχει βάλει στο στόχαστρο- τον δρόμο αυτό, από τους πρώτους του αρχικού πολεοδομικού σχεδιασμού, όντας πάντα η κυρία οδός, η οποία παινεύεται ότι κοσμείται με τα σημαντικότερα κτίρια, ως εξέχοντα: την Εθνική Βιβλιοθήκη, το σπάνιο εις κάλλος και λιτότητα και αρμονία Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία, τον μοναδικό Ναό του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών και άλλα· όπως το άλλοτε μέγαρο Σερπιέρη, δηλαδή η Αγροτική Τράπεζα, το Οφθαλμιατρείο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Μετοχικό και άλλα του νεοκλασσικού τύπου, ακόμα και το Rex, θαυμαστό δείγμα μοντέρνας προπολεμικής αρχιτεκτονικής.

Αυτός ο δρόμος απειλείται. Ευφάνταστοι συνέλαβαν ιδέα αναμορφώσεώς του και με στόχο την «ανάπλαση» υπέθεσαν ως πιθανή την αλλαγή χρήσεως του δρόμου και ανετέθη με χρηματοδότηση Ευαγούς Ιδρύματος η εκπόνηση μελέτης. Είναι άγνωστο αν συγκατετέθησαν οι Δημοτικές Αρχές και ακολούθως η κυβέρνηση, μιας και είναι η Αθήνα έδρα της. Επελέγη, όπως πληροφορηθήκαμε, μία μελέτη, εξ εκείνων οι οποίες συμμετείχαν ως υποψήφιες, ενός ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου. Δεν γνωρίζουμε ώς τώρα από ποιον φορέα διετυπώθη η προκήρυξη, ούτε για τα μέλη της επιτροπής επιλογής· αν η σύνθεσή της οφείλετο εις πρωτοβουλία του Ιδρύματος ή αν είχαν ενεργό μέρος και οι Δημοτικές Αρχές. Ακόμα, θα έπρεπε να έχουν λόγο και οι περίοικοι. Κανένα από τα ιδρύματα που στεγάζονται στα αριστουργηματικά κτήρια, που ως φρουροί αισθητικού κάλλους στέκουν εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια και που χαρακτηρίζουν την πόλι, δεν έλαβε γνώση. Η Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό Ιδρυμα που θέλει και οφείλει να έχει λόγο, δεν ερωτήθηκε· η ίδια τακτική υπήρξε όταν προ ετών έγινε ένωση εις πεζόδρομο Πανεπιστημίου και Ακαδημίας, με συνέπεια το πανεπιστημιακό «άσυλο» να επεκτείνεται έως το κτήριό της και οι τοίχοι του να δέχονται τις εκδηλώσεις οργής των διαδηλωτών.

Η «ανάπλαση» αυτή έχουμε πληροφορηθεί ότι κατά τον Ολλανδό μελετητή προβλέπει πεζοδρόμηση, χάραξη γραμμής προς διέλευση τραμ, του μόνου τροχοφόρου (για τον τωρινό χείμαρρο των τροχοφόρων δεν γίνεται λόγος) και δενδροφύτευση -για την τελευταία δεν χρειάζεται να μας το πει- κάμποσες χαρουπιές από τα πιο γερά δέντρα της χλωρίδας μας, που στέκουν σαν παλικάρια με το πλούσιο και πυκνό φύλλωμα προσφέρουν πλατιά σκιά. Από εκεί και πέρα δεν είναι δύσκολο να κυλήσουν εικόνες στη φαντασία μας για τη μελλοντική όψη του δρόμου. Είθε να είναι πραγματική λεωφόρος για τον Λεώ, τον Λαό. Εχοντας εντύπωση από τα παθήματα των ώς τώρα πεζοδρόμων. Προ ετών είχε δημοσιεύσει άρθρο του στην «Καθημερινή» ο άλλοτε πρόεδρος της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, καθηγητής Πολεοδομίας Γιάννης Πολύζος, ο οποίος πρότεινε πεζοδρόμηση του ευρυτάτου Κέντρου της Αθήνας, αρχίζοντας από τους Αμπελοκήπους!! Τι φαντασία!..

Ισως στις αρχές κρατηθούν κάποια προσχήματα, θα ακολουθήσουν όμως τραπεζάκια καφενείων, ποτοπωλείων-μπαρ, μαγαζιά σύντομης εστίασης-ταχυφαγεία, σουβλατζίδικα, μικροπωλητές και αύξηση του αριθμού υποτελών του συνδικάτου της επαιτείας.
Η τόσο γεμάτη ζωή άλλοτε λεωφόρος έχει την έντονη παρουσία γιατί είναι η πρώτη, η αρτηρία της πόλεως έστω και με τον χείμαρρο των τροχοφόρων. Είναι ο Φάρος.

Τα πολλά ωραία οικοδομήματα θέλουν φροντίδα και επιμέλεια, ώστε τα πεζοδρόμια τα πλατιά να είναι άνετα και ελεύθερα στην κυκλοφορία των πεζών, για να είναι προσιτή η ευχάριστη όψη της πόλης. Αν γίνει επιμελημένη φύτευση εις διπλή δενδροστοιχία, όπως ήταν άλλοτε η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, τότε ο δρόμος θα βρει την καλλίστη μορφή και όψη.

Η απειλούμενη «ανάπλαση» ελπίζουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, για τον λόγο τον προφανή, ότι το Δημόσιο, όπως διαφαίνεται, δεν θα έχει δυνατότητα χρηματοδότησης ενός πολυδάπανου έργου.

Τα χρήματα που κατέβαλε το Ευαγές Ιδρυμα για τη μελέτη που εξεπόνησε το ολλανδικό γραφείο, που προφανώς είναι ξένο από το κλίμα της ελληνικής ζωής, θα μπορούσαν να συμβάλουν σε άλλα έργα προς βελτίωση συνθηκών της περιφερείας.

Η λεωφόρος που φέρει το όνομα του πρώτου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος μπορεί να έχει την παντοτινή ομορφιά, όπως έχει αποτυπωθεί σε θαυμάσια έργα ζωγραφικής του σημαντικού της ελληνικής Τέχνης, του Παύλου Μαθιόπουλου.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ* * Ο κ. Παναγιώτης Τέτσης είναι ζωγράφος, ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind