Η γεωργία, προπομπός της ανάπτυξης

 

Από την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ έχουν εισρεύσει δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου. Η ελληνική περιφέρεια αναμφίβολα άλλαξε. Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία, η διαχείριση αυτών των χρημάτων δεν είχε την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα. Στην υπερτριακονταετή πια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αναδείχθηκαν δύο βασικές «πληγές» της αγροτικής μας οικονομίας:

Πρώτη πληγή, η παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών που έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Πρόστιμα, που μέχρι σήμερα καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός, επιμερίζονται, δηλαδή, στις πλάτες των φορολογουμένων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέποντας την επί χρόνια αδυναμία συμμόρφωσης αξιώνει, πλέον, την ανάκτηση της όποιας ωφέλειας από τους ίδιους τους δικαιούχους αγρότες. Χαρακτηριστική περίπτωση η εκκρεμότητα με το λεγόμενο πακέτο Χατζηγάκη.

Δεύτερη πληγή, το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων που κατά μέγα λόγο οφείλεται α) στις στρεβλώσεις που δημιούργησαν οι επιδοτήσεις των αγροτών ανεξαρτήτως του αν παράγουν και β) στην ανισομέρεια ανάμεσα στη γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή του πρωτογενούς μας τομέα. Η δραματική συρρίκνωση της κτηνοτροφίας, διαμορφώνοντας μια σχέση 30% κτηνοτροφικό έναντι 70% αγροτικού προϊόντος, οδήγησε σε σημαντική εξάρτηση της χώρας σε ζωοκομικά προϊόντα. Πρακτικά, τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα που έρχονταν στη χώρα με τη μορφή της ενιαίας ενίσχυσης για τους αγρότες -οι γνωστές αγροτικές επιδοτήσεις- ύψους 2,2 δισ. ευρώ ετησίως, ουσιαστικά επέστρεφαν στις βόρειες χώρες για τις εισαγωγές κυρίως κόκκινου κρέατος. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αγωνιζόμαστε να θεραπεύσουμε αυτές τις δύο πληγές.

Ως προς την πρώτη, προσπαθούμε να διευθετήσουμε με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο τις εκκρεμότητες του παρελθόντος στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ενώ είμαστε αποφασισμένοι να μην κληροδοτήσουμε αμαρτίες στους επόμενους με προσωρινά ευχάριστες αποφάσεις που, όμως, γίνονται μπούμερανγκ για τη χώρα και τους ίδιους τους αγρότες.

Ως προς τη δεύτερη πληγή, την ανατροπή του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου των αγροτικών μας προϊόντων, με επιμονή και της Ελλάδας διαμορφώνεται σε επίπεδο Ε.Ε. μεγαλύτερη ευελιξία στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τη συνδεδεμένη με την παραγωγή επιδότηση.

Ταυτόχρονα, στη δύσκολη αυτή συγκυρία στηρίζουμε την ελληνική κτηνοτροφία. Προς την κατεύθυνση αυτή λάβαμε μέτρα τόσο για την ενίσχυση της ρευστότητας των κτηνοτρόφων με την ενεργοποίηση των κρατικών ενισχύσεων de minimis, όσο και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου. Απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ ρυθμίζουμε και το πρόβλημα των προσωρινών σταβλικών εγκαταστάσεων προχωρώντας στη νομιμοποίησή τους υπό προϋποθέσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Εργαζόμαστε για την καθετοποίηση της πρωτογενούς μας παραγωγής, έτσι ώστε, η πρόσθετη αξία του αγροτοδιατροφικού προϊόντος να παραμένει στον τόπο μας, να την καρπώνονται οι Ελληνες παραγωγοί. Στην κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα διευκολύνει τη ρευστότητα του κτηνοτρόφου που θα θελήσει να στήσει το δικό του τυροκομείο ή του αμπελουργού που επιθυμεί να εμφιαλώνει σε δικό του οινοποιείο το ποιοτικό του κρασί.

Την ίδια ώρα, βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η εξωστρέφεια του αγροτοδιατροφικού μας τομέα, η προώθηση των ποιοτικών, ασφαλών προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές. Αξιοποιούμε στο έπακρο τα εργαλεία προβολής και προώθησης των προϊόντων μας, που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε.

Τα πρώτα δείγματα της αναστροφής του αρνητικού κλίματος είναι εμφανή. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών μας προϊόντων μειώνεται. Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία, το 2012 σε σύγκριση με το 2011 η μείωση των εισαγωγών κατά 3% και η παράλληλη αύξηση των εξαγωγών κατά 15,2% είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική συρρίκνωση του ελλείμματος κατά 44,9%. Από σχεδόν 2 δισ. περιορίστηκε περίπου στο μισό, στο 1,078 δισ. ευρώ και τούτο κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών μας σε φρούτα και λαχανικά. Αναμφίβολα έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε.

Του ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ* * Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind