Η προστασία των αετών «φρενάρει» αιολικά πάρκα

 

apeΣτην προσπάθειά της να προωθήσει προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας, η κυβέρνηση Ομπάμα βρέθηκε εν μέσω δύο πυρών: αυτών της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας και εκείνων των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η ένταση μεταξύ των τριών αυτών παικτών οξύνθηκε αυτόν τον μήνα, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για αδειοδότηση αιολικών πάρκων, που βρίσκονται σε βιότοπους του αμερικανικού φαλακρού αετού. Περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν οργισμένα στην ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι ενισχύει την ασυδοσία των εταιρειών, αδιαφορώντας για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των αετών.

Η οργάνωση National Audubon Society υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αλιείας και Κυνηγιού απέρριψε συμβιβαστική λύση, η οποία θα έθετε όρια στον αριθμό των αετών-θυμάτων των αιολικών πάρκων.

Παρότι ο φαλακραετός και ο χρυσαετός δεν θεωρούνται απειλούμενα είδη -ο φαλακραετός αποσύρθηκε από τον κατάλογο των απειλούμενων ειδών το 2007και τα δύο πτηνά εξασφαλίζουν ομοσπονδιακή προστασία.

Μετά το 2009, τα αιολικά πάρκα των ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν αιτήσεις λειτουργίας για διάστημα πέντε ετών, που επέτρεπε τη θανάτωση συγκεκριμένου αριθμού αετών από τους έλικες, εφόσον τα πάρκα μπορούσαν να αποδείξουν ότι έχουν υιοθετήσει ικανά μέτρα προστασίας των πτηνών.

Αν και ο ακριβής αριθμός πτηνών που σκοτώνονται κάθε χρόνο στους έλικες των αιολικών πάρκων είναι άγνωστος, οι εκτιμήσεις θέλουν τον αριθμό αυτό να κυμαίνεται από 10.000 έως και 50.000 Οι αετοί αποτελούν ελάχιστο ποσοστό των ατυχημάτων αυτών.

Στα μέσα Νοεμβρίου, η πρώτη δικαστική απόφαση για το θέμα όρισε ότι η εταιρεία Duke Energy όφειλε να καταβάλει αποζημίωση για τη θανάτωση εκατοντάδων πτηνών σε αιολικό της πάρκο στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ.

«Η προστασία του πληθυσμού των αετών αποτελεί προτεραιότητά μας. Δεν θα δώσουμε ούτε μία άδεια αιολικού πάρκου, εφόσον δεν εξασφαλίζεται η προστασία των φαλακρών αετών», λέει ο Ντάνιελ Ας, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλιείας και Κυνηγιού.

Ο κ. Ας επισημαίνει, μάλιστα, ότι η αδειοδότητη εξαρτάται από την εκπόνηση λεπτομερούς έκθεσης με κάθε μέτρο προστασίας των αετών.

Από τη μεριά της, η Αμερικανική Ενωση Αιολικής Ενέργειας έχει εκφράσει δημοσίως τη συμφωνία της με το νέο καθεστώς αδειοδότησης, αναφέροντας ότι υπηρετεί εξίσου τα συμφέροντά της και την προστασία του πληθυσμού των αετών. «Τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση αφορούν την προστασία των αετών. Οι παραγωγοί ενέργειας σε αιολικά πάρκα είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να υπακούσουν σε κάθε κρατική ρύθμιση και να υποβληθούν σε κάθε νόμιμο έλεγχο. Η επιτυχία του προγράμματος προστασίας μάς αφορά κατά προτεραιότητα», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τζον Αντερσον, υπεύθυνος επικοινωνίας της Ενωσης Αιολικής Ενέργειας.

Ο αμερικανικός φαλακραετός, που είναι και το εθνικό πτηνό των ΗΠΑ και κατέχει περίοπτη θέση στον θυρεό του προέδρου, κινδύνευσε τη δεκαετία του 1970 με εξαφάνιση.

Σημαντικότερη απειλή για τον αετό υπήρξε η χρήση του εντομοκτόνου DDT, μία από τις παρενέργειες του οποίου ήταν η αλλοίωση του φλοιού των αβγών του αετού. Ο μολυσμένος φλοιός ήταν υπερβολικά λεπτός και δεν μπορούσε να αντέξει μέχρι την εκκόλαψή του.

Μόνο η απαγόρευση του DDT στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στις ΗΠΑ επέτρεψε στους πληθυσμούς των αετών να ανακάμψουν.

Του DAN FROSCH THE NEW YORK TIMES

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind