Θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα 3-5 Πηγάδια

 

pigadiaΣημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, από ελληνικά και ξένα επιχειρηματικά σχήματα, προσελκύει ο διεθνής διαγωνισμός για την αναβάθμιση, μέσω ΣΔΙΤ, του χιονοδρομικού κέντρου στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας και τη δημιουργία στην περιοχή νέων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, που προκηρύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το προηγούμενο διάστημα, και ενώ οι διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού βρίσκονταν σε εξέλιξη, τουλάχιστον πέντε εκπρόσωποι επενδυτών επισκέφθηκαν την περιοχή και εξέφρασαν το άτυπο ενδιαφέρον τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι τρεις ξένοι επενδυτές, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας Ρώσος.

Βασικό πλεονέκτημα του project είναι το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ωριμότητάς του, καθώς έχει ήδη εγκριθεί η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η οριστική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Αυτό σημαίνει ότι ο ανάδοχος θα μπορέσει να προχωρήσει αμέσως τις κατασκευαστικές εργασίες, χωρίς να εμπλακεί στον συνήθη κυκεώνα της ελληνικής γραφειοκρατίας, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για παρέμβαση, έστω ήπια, στο φυσικό περιβάλλον. Επίσης, πρόκειται για το πρώτο έργο στη χώρα, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με άμεσο ανταποδοτικό όφελος για το δημόσιο, εν προκειμένω για τον δήμο Νάουσας, που είναι ο ιδιοκτήτης του συνόλου εκτάσεων που θα παραχωρηθούν για τα επόμενα 40-45 χρόνια.

Βάσει χρηματοοικονομικής μελέτης που έχει εκπονηθεί η αξιοποίηση της περιοχής αναμένεται να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 25-30 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει 135 άμεσες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες έμμεσα.

H πρώτη φάση του διαγωνισμού(προεπιλογή) θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου, οπότε και θα ανοίξουν οι προσφορές για να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων(οικονομικά μεγέθη, προηγούμενη εμπειρία κα). Όποιες προτάσεις εγκριθούν θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει τον ανταγωνιστικό διάλογο, μετά το πέρας του οποίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, για να επιλεγεί η καλύτερη βάσει οικονομοτεχνικής αξιολόγησης.

Το πλάνο ανάπτυξης
Το Γενικό Σχέδιο Ανάπτυξης αποτελείται από παρεμβάσεις σε τέσσερις περιοχές/τομείς αξιοποίησης:

  1. Αναβάθμιση και επέκταση της βάσης του Χιονοδρομικού Κέντρου(Χ/Κ)
  2. Εκσυγχρονισμός αναβατήρων υφιστάμενου Χ/Κ
  3. Διαμόρφωση νέων πιστών Χιονοδρομικού στη θέση «Μπαλκόνι»
  4. Αξιοποίηση περιοχής Ντορντόπολης, και συγκεκριμένα έκτασης 371,5 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ περίπου από τη βάση του Χ/Κ.

Τομέας Α’ : Τρία ξενοδοχεία δυναμικότητας 80 κλινών, οκτώ τουριστικά καταλύματα 30 κλινών και μοτέλ δυναμικότητας 55 κλινών.

Τομέας Β’ : Σύγχρονο αθλητικό/προπονητικό κέντρο(γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και πισίνα), με ξενοδοχείο 80 κλινών και εμπορικό κέντρο.

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης σε περίπτωση που έχει διαφορετική πρόταση από αυτή του Δήμου, αναμένεται να την υποβάλει στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατ’ αποκλειστικότητα από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης, ενώ η αποπληρωμή θα γίνει από τα παραγόμενα έσοδα της επένδυσης. Ο δήμος Νάουσας αναμένεται να λαμβάνει ένα ποσοστό από τα ετήσια έσοδα, το ύψος του οποίου θα καθορισθεί κατά την διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου.

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=121951

 

Speak Your Mind