Ιδιωτικοποιήσεις, τουρισμό, ακίνητα, ενέργεια και τρόφιμα «φλερτάρει» το Κατάρ

 

investmentΥπό μια έννοια, η Ελλάδα είναι ήδη αρκετά τυχερή. Και μόνο το γεγονός ότι έχει μπει στο επενδυτικό μικροσκόπιο του Κατάρ «λέει πολλά». Το θέμα, όμως, είναι ότι προς το παρόν «δεν κάνει» κιόλας. Εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου με τα λεφτά του, το περίφημο κρατικό fund έχει επενδύσει από ξενοδοχεία και καζίνο μέχρι σε ποδοσφαιρικές ομάδες.

Σύντομα, ωστόσο, θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει και τις πραγματικές προθέσεις του για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, σε πρώτη φάση:
α) φέρεται να είναι μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών που συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο διατηρεί συμμετοχή από το 2008,
β) παράλληλα αναμένεται να καταθέσει πρόταση για την έκταση του Ελληνικού, ενώ
γ) απέκτησε στο σύμπλεγμα των Εχινάδων το νησί Οξυά, αλλά και γειτονικές νησίδες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εκεί σχεδιάζεται μεγάλη επένδυση, με την ανάπτυξη παραθεριστικού συγκροτήματος με πολυτελείς κατοικίες και μαρίνα υψηλών προδιαγραφών. Την ίδια ώρα, συμφέροντα που έχουν σχέση με τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ και συγκεκριμένα τον εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θανί, τον πρωθυπουργό Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ-Θανί και τον πρίγκιπα Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θανί, «συνδέθηκαν» με την εξαγορά ιστορικού ξενοδοχείου σε μεγάλο τουριστικό νησί του Ιονίου και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα.

Ομως, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις δεσμευτικές προσφορές που αναμένονται αυτό το καλοκαίρι για το Ελληνικό. Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ είχε αποσυρθεί από τη διαδικασία, επιθυμώντας διακρατική συμφωνία, αλλά έπειτα από μεγάλη προσπάθεια και επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ντόχα, στις αρχές του έτους, το εμιράτο εκτιμάται ότι τελικώς θα κατέβει στον διαγωνισμό ίσως και σε κοινοπραξία με ελληνικό όμιλο.

Ωστόσο, η ατζέντα των πιθανών πεδίων συνεργασίας δεν ολοκληρώνεται εδώ. Σημειώνεται η πρόσφατη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ, με την οποία ξεκίνησε ουσιαστικά η αναζήτηση στόχων για την ενεργοποίηση της συμφωνίας επενδύσεων της τάξης των 5 δισ. στην Ελλάδα. Πρόκειται για το «παγωμένο» μνημόνιο που είχε υπογραφεί το 2010 στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του εμίρη Αλ Θανί και του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Μνημόνιο που «πάγωσε», κατά τους Καταρινούς, εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών τόσο στην επένδυση στον Αστακό όσο και στην υπόθεση της «Ελληνικός Χρυσός». Εκτοτε, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και έπειτα από αλλεπάλληλες επαφές σε κάθε επίπεδο, επιτεύχθηκε η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών, με κορωνίδα την επίσκεψη Σαμαρά στην Ντόχα συνοδεία περισσοτέρων των 60 Ελλήνων επιχειρηματιών, εφοπλιστών και στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων. Το ενδιαφέρον του Κατάρ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης που συμμετείχαν στις επαφές, επικεντρώνεται, πέραν των ιδιωτικοποιήσεων, στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, της ενέργειας και των τροφίμων. Εκεί προέκυψε και η ενεργοποίηση του επενδυτικού ταμείου, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Ντόχα, τη συμμετοχή του σε ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς που προαναφέρθηκαν και τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΗΛ. ΜΠΕΛΛΟΣ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind