Κάτοικοι Πεντέλης κατά φωτοβολταϊκού πάρκου Εκκλησίας

 

penteliΕκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από την Εκκλησία στην Πεντέλη θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή κάτοικοι της περιοχής. Οπως υποστηρίζουν, με το τελευταίο επενδυτικό πολυνομοσχέδιο, η Εκκλησία μετατρέπεται σε «στρατηγικό επενδυτή», χωρίς περιβαλλοντικές ή πολεοδομικές δεσμεύσεις. Από την πλευρά της η Εκκλησία υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι το σχέδιο για δημιουργία φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη έχει εγκαταλειφθεί.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώνεται από επιτροπή κατοίκων της Πεντέλης και έχει προγραμματιστεί για τις 11.30 π.μ. της Κυριακής, στην πλατεία Νέας Πεντέλης. «Με το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, η Εκκλησία μετατρέπεται σε “στρατηγικό επενδυτή”», λέει ο κ. Αντώνης Γιάννενας, μέλος της επιτροπής κατοίκων. «Οι δυνατότητες που της δίνει το νομοσχέδιο είναι πολλές: να παρακάμπτει την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία και, αν υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια, να υλοποιεί την επένδυσή της σε “ανάλογη έκταση”. Ολα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Εκκλησία πρόκειται να εκμεταλλευτεί τις νέες διατάξεις προκειμένου να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πεντέλη. Κι επειδή η έκταση είναι διακατεχόμενη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος προ διετίας, μπορεί να τους δοθεί το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν άλλη έκταση στην Πεντέλη».

Από πλευράς της, η Εκκλησία θεωρεί τις εκτιμήσεις αυτές λανθασμένες. «Δεν υπάρχει πλέον κανένα ζήτημα δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη», λέει ο διευθυντής επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης, αποκλείοντας κατηγορηματικά την ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου της Εκκλησίας για την Πεντέλη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τα ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στην Εκκλησία της Κρήτης και σε όλα τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ιδρύματα, μονές, ενορίες, μητροπόλεις κ.λπ.) νοούνται ως ιδιωτικά. Εντασσόμενα στο προνομιακό καθεστώς που δημιούργησε ο ν.3894/10 για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων, τα ακίνητα της Εκκλησίας αποκτούν προνομιακή μεταχείριση: για παράδειγμα, σε περιοχές με εγκεκριμένα σχέδια πόλης θα έχουν το δικαίωμα να παρεκκλίνουν από τους περιορισμούς και τους όρους δόμησης (να υπερβούν συντελεστές δόμησης, όρια κάλυψης και ύψους κ.λπ.).

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind