Καλαφάτης: Χωρίς νέα παράβολα, με συμψηφισμό οφειλών ο νέος νόμος για αυθαίρετα-ημιυπαίθριους

 

kalafatisΧωρίς επιπλέον παράβολα, και με συμψηφισμό στις περιπτώσεις πολιτών που πλήρωσαν περισσότερα από όσα προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους, θα ενταχθούν σε αυτόν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν χρήση των προηγούμενων νόμων, όπως διεμήνυσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Συνεχίζοντας, ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε ότι με την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, η οποία προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, γίνεται σαφές ότι οι μικρο-αυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση σε κτήρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας πρόβλημα σε σύγκριση με την παντελώς αυθαίρετη δόμηση.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι με το νέο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας που είχαν παρατηρηθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις. Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο.

Ωστόσο, αβέβαιο παραμένει το εάν θα κριθεί συνταγματική και η τακτοποίηση μεγάλων αυθαιρεσιών, δηλαδή δόμηση χωρίς ουδεμία οικοδομική άδεια, ή κτήρια εκτός σχεδίου.

Τέλος, όσον αφορά το θεσμό της Τράπεζας Γης, ο κ. Καλαφάτης τόνισε θα μπορούν πλέον να αποζημιώνονται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και οι ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν.

Συμπλήρωσε πως με την Τράπεζα Γης θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας δημιουργηθεί ενός μηχανισμού αστικών αναπλάσεων, ακόμα και απόσυρσης κτηρίων σε περιοχές με περιβαλλοντική επιβάρυνση.

http://www.skai.gr/news/environment/article/233175/kalafatis-horis-nea-paravola-me-sumpsifismo-ofeilon-o-neos-nomos-gia-authaireta-imiupaithrious/

Speak Your Mind