Κι όμως, ήταν μια καλή χρονιά…

 

Παρά τις αντιξοότητες, το 2012 μπήκαν οι βάσεις για την επανεκκίνηση της Αθήνας

Μέσα στο 2013 οι Αθηναίοι θα δουν να ανοίγουν και οι έτοιμοι σταθμοί του μετρό στις επεκτάσεις προς Ελληνικό, Περιστέρι και Χαϊδάρι.

Η χρονιά που φεύγει άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς για την πρωτεύουσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα πήγαν στραβά. Το ξέρω: διαβάζετε και ξαναδιαβάζετε τον τίτλο και δεν πιστεύετε στα μάτια σας. Μιλάμε για το 2012; Ζούμε στην ίδια πόλη; Κυκλοφορώ στο κέντρο; Δεν βλέπω τι γίνεται;

niarxos.aspx

Αρχισαν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη διαμόρφωση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος.

Ψυχραιμία. Κατ’ αρχάς και στις τέσσερις ερωτήσεις η απάντηση είναι καταφατική. Πραγματικά η κυρίαρχη αίσθηση είναι πως τη χρονιά που φεύγει η Αθήνα «έπιασε πάτο». Και έτσι ήταν: ο προηγούμενος χειμώνας αποκάλυψε τις δραματικές κοινωνικές συνέπειες της κρίσης με περισσότερους άστεγους στους δρόμους, εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ουρά για τα συσσίτια του δήμου και της Εκκλησίας. Τα επεισόδια της τρομερής νύχτας της 12ης Φεβρουαρίου έβαλαν το τελευταίο καρφί στο ήδη ταλαιπωρημένο σώμα του κέντρου. Η (προσωρινή, ελπίζουμε) απώλεια δύο λαμπρών κινηματογράφων της οδού Σταδίου ήταν ένα μεγάλο σοκ για όσους θεωρούν αυτονόητη την υπεράσπιση της αστικής ταυτότητας της Αθήνας. Επιτάχυνε τους ρυθμούς απαξίωσης της Σταδίου από το ύψος της οδού Αμερικής και κάτω, αλλά ταυτόχρονα λειτούργησε και ως ένας πρώτος πυρήνας συσπείρωσης. Το κλείσιμο γνωστών επιχειρήσεων και ξενοδοχειακών μονάδων έπληξε ακόμα περισσότερο την πληγωμένη οικονομία της πόλης. Ακόμα και σε μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, η Αθήνα ήταν η εξαίρεση. Επίσης, οι διαδοχικές κινητοποιήσεις, οι συγκεντρώσεις και οι απεργίες σε κρίσιμους για την καθημερινότητα των πολιτών κλάδους (μέσα μαζικής μεταφοράς, αποκομιδή απορριμμάτων) επέτειναν το κλίμα δυσφορίας.

Τα χειρότερα πίσω μας;

Αν λοιπόν αυτή είναι η «καλή χρονιά», με τι μπορεί να μοιάζει η «κακή»; Ο τίτλος του σημερινού σημειώματος απηχεί περισσότερο μια αίσθηση ότι έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας. Από αυτήν την άποψη το καλοκαίρι που μας πέρασε αναδεικνύεται σε σημαντικό σημείο καμπής. Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις εκτόνωσαν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική ένταση.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το φθινόπωρο και μετά οι μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο δεν αφήνουν πίσω τους μια ρημαγμένη πόλη.

Μεγάλα βήματα έγιναν σε θέματα ασφάλειας. Ο «Ξένιος Ζευς» άλλαξε ώς ένα βαθμό την εικόνα στο κέντρο και έδωσε την εντύπωση ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία έχει αντιληφθεί τις ευθύνες της για την απαράδεκτη κατάσταση γενικευμένης ανομίας. Η ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας ευνόησε μια σειρά από φαινομενικά ιδιαιτέρως τολμηρά εγχειρήματα, όπως το άνοιγμα της πρώτης καλλιτεχνικής «θερμοκοιτίδας» από την ομάδα του Bios, σε κτίριο της οδού Aναξαγόρα, πολύ κοντά στην Ομόνοια και στην καρδιά ενός πάλαι ποτέ σκληρού «γκέτο».

Επίσης, από το καλοκαίρι και μετά φαίνεται πως εδραιώνεται μια νέα επιχειρηματική κινητικότητα μικρής και μεσαίας κλίμακας που αναζωογονεί κάπως το αποδεκατισμένο αθηναϊκό εμπόριο. Η σοβαρή διόρθωση στις τιμές των ενοικίων ευνοεί αυτές τις περιορισμένες, προς το παρόν, κινήσεις, που ωστόσο λειτουργούν εμψυχωτικά για τους καταπτοημένους Αθηναίους. Κι αν η κινητικότητα αυτή εκδηλώθηκε κάτω από εντελώς αποθαρρυντικές συνθήκες, μπορούμε να κάνουμε την όχι τόσο παρακινδυνευμένη πρόβλεψη πως σήμερα, που τα ακραία σενάρια για τη χώρα μοιάζουν να απομακρύνονται, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Θετικά για την οικονομία της πόλης είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο του τουρισμού. Η εμπέδωση ελάχιστης κοινωνικής ειρήνης και κυρίως οι καλοί οιωνοί από τις ξένες αγορές, όσο και από τα διαρκώς μεγαλύτερα κύματα αφίξεων μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά, καλλιεργούν προσδοκίες που μένουν να επιβεβαιωθούν.

Υποδομές και ψυχολογία
Σε επίπεδο υποδομών το μεγαλύτερο νέο είναι η δρομολόγηση της λύσης για το άνοιγμα των σχεδόν έτοιμων σταθμών του μετρό, στις επεκτάσεις προς Ελληνικό, Περιστέρι και Χαϊδάρι, που παραμένουν κλειστοί εξαιτίας της γνωστής εμπλοκής με τη Siemens. Είναι βέβαιο ότι ανάλογα γεγονότα παίζουν ένα πολύ ιδιαίτερο ρόλο στην ψυχολογία των κατοίκων και στο ευρύτερο «κλίμα» της πόλης. Το ίδιο θα συμβεί όταν από τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα αρχίσει να αποκαλύπτεται σταδιακά η νέα όψη του ακρωτηριασμένου κελύφους του Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού. Τη θέση του απωθητικού αυτού ερειπίου που τίποτα δεν θύμιζε την κομψή σιλουέτα του αρχικού κτιρίου του Τάκη Ζενέτου θα καταλάβει η έδρα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind