Κλείνει το θέμα των αυθαιρέτων

 

afthairetaΜέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ληφθεί από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ οι αποφάσεις για το θέμα των αυθαιρέτων.

Πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου αποτελεί η διασφάλιση εκείνων που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ημιυπαίθριων και υπερβάσεων δόμησης καθώς σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων ποσοστό άνω του 70% των τακτοποιήσεων αφορά αφενός κτήρια εντός σχεδίου δόμησης και αφετέρου κτήρια που έχουν υπερβάσεις στις άδειες.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό φαίνεται να μην εξετάζεται η παράταση υποβολής αιτήσεων με το υφιστάμενο καθεστώς (Ν. 4014/2011) καθώς υπάρχει και η απόφαση του ΣτΕ και η προώθηση προς ψήφιση στη Βουλή του νέου νομοθετικού περιβλήματος, με τις κατηγοριοποιήσεις και το κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Για να κλείσει το θέμα της αυθαίρετης δόμησης θα κληθεί στη συνέχεια να τοποθετηθούν οι βουλευτές των κομμάτων, αλλά και η αρμόδια επιτροπή συνταγματικού ελέγχου του Κοινοβουλίου που βρίσκεται σε επαφή με το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τόσο η ανάδειξη του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, όσο και η ταυτότητα του κτηρίου, που θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, θεωρούνται μέτρα που λειτουργούν στην κατεύθυνση άμβλυνσης τυχόν επιφυλάξεων που θα διατύπωνε το ανώτατο δικαστήριο στη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Η Ταυτότητα

Σε ότι αφορά τέλος την ταυτότητα του κτηρίου, (διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ του www.ered.gr) κομβικό χαρακτήρα αποκτά ο χρόνος μέσα στον οποίο θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να εφαρμόσουν τη νέα διαδικασία, που χρονικά προσδιορίζεται για τα υφιστάμενα κτήρια στο εύλογο χρονικό διάστημα των δέκα ετών.

Το χρονικό αυτό διάστημα κρίνεται επαρκές για την απορρόφηση από την αγορά του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος, όπως άλλωστε προκύπτει και από μελέτες της ΤτΕ, ενώ θεωρείται από τους ειδικούς της αγοράς ακινήτων ότι η συγκεκριμένη αγορά θα βρεθεί στα υψηλά του κύκλου στην επόμενη επταετία.

Βέβαια τα νέα υψηλά θα κρίνονται με όρους new normal.

Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=27258

Speak Your Mind