Με άδεια… ακαταλληλότητας

 

Την ώρα που δεν υπάρχει καμία εφαρμογή του νόμου, αρκετοί αθλητικοί χώροι στην Ελλάδα είναι χωρίς οικοδομική άδεια. Το ξερίζωμα του πυλώνα του γηπέδου του ΟΦΗ «φώτισε» το καθεστώς ημιπαρανομίας που αφορά την άδεια λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο νόμος εκχωρεί το δικαίωμα έκδοσης άδειας λειτουργίας στις περιφέρειες και πλέον, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίες πρέπει να συστήνουν επιτροπές, να διενεργούν ελέγχους και να εκδίδουν άδειες.

gipeda
Το σύστημα υπολειτουργεί και προκειμένου να γίνονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, οι διοργανώτριες αρχές αναλαμβάνουν την ευθύνη να εκδίδουν άδειες διεξαγωγής αγώνων.

Με τον «νόμο Γερουλάνου» το 2012 το θέμα της «άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων και άδειας τέλεσης αγώνων» επαναδιατυπώθηκε στη νομοθεσία. Συμπεριλήφθηκαν δε ως ασφαλιστικές δικλίδες και ποινές τόσο πειθαρχικές όσο και ποινικές για τους επιλήσμονες:

  1. Προβλέπεται, χωρίς άλλες λεπτομέρειες, ο πειθαρχικός έλεγχος του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε περίπτωση που δεν συστήσει επιτροπή ελέγχου.
  2. Προβλέπεται ρητά ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τον ιδιοκτήτη ή τον χρήστη αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει τη διενέργεια σ’ αυτή αθλητικής εκδήλωσης.

Οι ποινές αυτές επιβάλλονται και στον πρόεδρο του αθλητικού σωματείου ΑΑΕ ή ΤΑΑ που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση. Πάντως ας μην ανησυχεί κανείς. Στις μεταβατικές διατάξεις προβλέπεται ότι το άρθρο που αφορά την άδεια καταλληλότητας θα έχει ισχύ από το προσεχές καλοκαίρι.

Δηλαδή 18 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Αυτή τη στιγμή είναι ανενεργό! Ωστόσο, αυτό που συνέβη με το γήπεδο του ΟΦΗ το οποίο χρησιμοποιείται χωρίς να τηρείται ο νόμος αποκάλυψε ότι οι «άδειες καταλληλότητας» εξακολουθούν να αποτελούν μια πληγή που ανά τακτά διαστήματα και με διάφορες αφορμές ανοίγει, σκεπάζεται πρόχειρα αλλά ποτέ δεν κλείνει.

Ανθρωπος του ποδοσφαίρου με γνώσεις και εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα μας περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα:
«Η συντριπτική πλειοψηφία των γηπέδων δεν έχουν οικοδομική άδεια. Οι έλεγχοι στη στατικότητα των κερκίδων, στα στέγαστρα και στους πυλώνες γίνονται μακροσκοπικά. Από τις επιτροπές που πρέπει να ελέγχουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να δίνουν άδεια καταλληλότητας το 50% δεν κάνει ελέγχους, γιατί δεν συγκροτούνται. Από το άλλο 50%, το 30% εκδίδει αρνητικό πόρισμα και το 20% δίνει άδεια υπό προϋποθέσεις. Είναι η λεγόμενη «προσωρινή άδεια» για την οποία κάποιες φορές ασκούνται πιέσεις από τις διοικήσεις των ομάδων ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το γήπεδό τους».

Ασφαλώς το ερώτημα που τίθεται είναι αν χρησιμοποιούνται γήπεδα χωρίς «άδεια καταλληλότητας». Η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που ο νόμος δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Η ΕΠΟ βάσει του νόμου 3479/2006 που της δίνει το “αυτοδιοίκητο” και οι διοργανώτριες αρχές κατά περίπτωση αναλαμβάνουν την ευθύνη και εκδίδουν άδειες διεξαγωγής αγώνα τις οποίες πηγαίνουν στην αστυνομία για να σφραγιστούν τα εισιτήρια.

Βέβαια κάποιες φορές -όπως συνέβη πέρυσι- λόγω μη ύπαρξης άδειας καταλληλότητας των γηπέδων σε αγώνες της Φούτμπολ Λιγκ και της Φούτμπολ Λιγκ 2 τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια αστυνομικοί υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να οδηγηθούν στους εισαγγελείς.

Οταν όμως οι εισαγγελείς διαπίστωσαν το αδιέξοδο που υπάρχει και πόσο εύκολο είναι να σταματήσουν όλα τα πρωταθλήματα αφού το 95% των γηπέδων στερείται οικοδομικής άδειας, έβαλαν τις υποθέσεις στο αρχείο»!

Του ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind