Μονόδρομος η φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη του τουρισμού

 

Την άρρηκτη σχέση τουρισμού και περιβάλλοντος ανέδειξε το διεθνές συνέδριο για την προώθηση της αειφορίας στον τουριστικό κλάδο που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τη Δευτέρα. Χαιρετίζοντας την έναρξη του συνεδρίου ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Ν. Καραχάλιος, σημείωσε την έναρξη του διαλόγου για τις θεματικές μορφές τουρισμού έως τον Φεβρουάριο, τονίζοντας ότι οι τουρίστες με περιβαλλοντική συνείδηση έχουν υψηλότερη δυνατότητα δαπάνης.

Το συνέδριο εστίασε στις επιπτώσεις της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων στην κλιματική αλλαγή. Ο τουρισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τις διαστάσεις της αειφορίας, τόνισε η Αντιπρύτανης ΕΜΠ κυρία Τόνια Μοροπούλου, ενώ ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) κ. Α. Ορουντιώτης υπογράμμισε την ενσωμάτωση των αρχών της αειφορίας, λέγοντας ότι στο πρόγραμμα 2011 – 2015 περιλαμβάνονται κίνητρα για διεθνείς πιστοποιήσεις στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρης αναφέρθηκε στα κοινοτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν αξιοποιηθεί στη χώρα, σημειώνοντας ότι αποτελούν κίνητρο για να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρήσεις σε σχέση με το περιβάλλον, ωστόσο υποστήριξε ότι η έλλειψη ενημέρωσης αποτελεί εμπόδιο ειδικά για τα μικρότερα ξενοδοχεία. Στην ίδια κατεύθυνση ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γ. Δρακόπουλος, πρότεινε να συμπεριληφθεί η πτυχή των κλιματικών αλλαγών στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ΕΟΤ.

Πρόγραμμα CarbonTour

Η ανάπτυξη περιβαλλοντικά φιλικού τουρισμού είναι απαραίτητη, τόνισε στην παρουσίασή της η καθηγήτρια ΕΜΠ και συντονίστρια του συνεδρίου κυρία Μαρία Λοϊζίδου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα CarbonTour . Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα LIFE+, το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον. Περιοχή εφαρμογής είναι το Βόρειο Αιγαίο (Ελλάδα) και η Κύπρος και έχει αντικείμενο τα τουριστικά καταλύματα κάθε τύπου και κατάταξης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 28 μήνες (01/09/2010 – 31/12/2012) και ο προϋπολογισμός του 1.324.139 ευρώ, με χρηματοδότηση από ΕΕ κατά 50%.

Στόχος του έργου είναι η ποσοτικοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα (εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου) στα τουριστικά καταλύματα, η ανάπτυξη στρατηγικής προσέγγισης με μια σειρά μέτρων και δράσεων για την αντιστάθμιση του CO2 και τη μείωση της συνεισφοράς των δραστηριοτήτων των τουριστικών καταλυμάτων στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των εμπλεκόμενων φορέων και ομάδων και των τουριστών στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ετήσιες εκπομπές από τις μετακινήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος εκτιμώνται σε 980 Mt CO2, από τα τουριστικά καταλύματα σε 274 Mt CO2 και από τις υπόλοιπες τουριστικές δραστηριότητες σε 48 Mt CO2. Σε τοπικό επίπεδο, οι εκπομπές CO2 από τα τουριστικά καταλύματα στο Βόρειο Αιγαίο εκτιμούνται σε 116 kt ετησίως και στην Κύπρο σε 500 kt.

Re-launching Athens
Προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ για τα έτη 2012-2015 έχει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Re-launching Athens τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) κ. Γ. Μπρούλιας.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος για την περίοδο 2014-2020, αφορά διεκδίκηση κονδυλίων άνω του ενός δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται μεταξύ άλλων έργα για τη στήριξη των νέων επιχειρήσεων, την αναγέννηση του δημόσιου χώρου στο κέντρο και την περιφέρεια της πόλης, που αφορούν και την αναβαθμιση του αστικού περιβαλλοντος. Στο τελευταίο περιλαμβάνεται η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, καθώς επίσης η ενεργειακή απόδοση, η διαχείριση ενέργειας, οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, η επεξεργασία λυμάτων, η ποιότητα του αέρα, η προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=488029

Speak Your Mind