Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με δόσεις 8,5 ετών

 

afthairetaΝομιμοποίηση αυθαιρέτων με καταβολή δόσεων σε διάστημα 8,5 ετών και δόσεις που ξεκινούν από 50 ευρώ περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιηθούν οι εισπράξεις εν μέσω οικονομικής κρίσης. Στη νέα πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα αυθαίρετα χωρίζονται σε 5 βασικές κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία τους και τη βαρύτητα της παράβασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο προτείνει την άμεση νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων του Δημοσίου, των δήμων, την εκκλησίας και όλων των νομικών τους προσώπων, ανεξάρτητα με το αν βρίσκονται σε δάσος, αιγιαλό, αρχαιολογικό χώρο. Τέλος, επανασυστήνει τη ναοδομία που καταργήθηκε μόλις πέρυσι.

Το σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, είναι μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι εισπράξεις εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η «Κ» παρουσίασε αποκλειστικά το σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, όπως κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Η τελική μορφή του σχεδίου έχει μικρές μόνο αλλαγές, σε σχέση με τον τρόπο αποπληρωμής του προστίμου. Πιο συγκεκριμένα:

Η διάρκεια του νόμου θα είναι 18 μήνες.

Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση μέσα στο πρώτο εξάμηνο, θα μπορούν να πληρώσουν σε 102 μηνιαίες δόσεις, ήτοι 8,5 χρόνια.

Οσοι ενταχθούν στο 2ο εξάμηνο, θα μπορούν να αποπληρώσουν σε 84 μηνιαίες δόσεις (7 χρόνια) και όσοι το 3ο εξάμηνο σε 60 μηνιαίες δόσεις (5 χρόνια).

Ελάχιστη δόση είναι τα 50 ευρώ το μήνα και τα 300 ευρώ το εξάμηνο. Μέχρι τη λήξη της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του εξαμήνου εξοφλείται το συνολικό ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου του εξαμήνου, ειδάλλως προσαυξάνεται κατά 1%.

Για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου ισχύει έκπτωση 20%. Ενώ για την άμεση καταβολή του 30%, έκπτωση 10%. Οι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται έκπτωση 30%.

Ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου παραμένει ο ίδιος. Εξαίρεση, οι αυθαίρετες κατοικίες προ του 1975 που νομιμοποιούνται με 500 ευρώ.

Τα αυθαίρετα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες με βάση τη βαρύτητά τους. Στα μεγάλα αυθαίρετα, όπως αποκάλυψε η «Κ», για την πλήρη νομιμοποίησή τους απαιτείται και η εξαγορά τίτλου μεταφοράς συντελεστή, ίσου με την παρανομία.

Η τελευταία εβδομάδα, πάντως, φαίνεται ότι υπήρξε παραγωγική για το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι φωτογραφικές διατάξεις στο σχέδιο νόμου και οι εξαιρέσεις / παρεκκλίσεις στη διαδικασία. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Νομιμοποιούνται πλήρως αυθαίρετα του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας και όλων των νομικών τους προσώπων, όπου κι αν αυτά βρίσκονται. Πρόκειται για μια ευθέως αντισυνταγματική διάταξη, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ, εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις και… την κοινή λογική.

Ανοίγει «παράθυρο» για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά την 28.7.11 (την «κόκκινη γραμμή» των τελευταίων νόμων), αν πρόκειται για υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης και ύψους έως 20%.

Τα προεδρικά διατάγματα, που υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προστατευόμενες περιοχές, γίνονται ασθενέστερα των αποφάσεων των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τις οποίες εγκρίνονται τα γενικά πολεοδομικά σχέδια. Τα οποία ΓΠΣ, σημειωτέον, καλύπτουν όλη την έκταση των δήμων, επομένως αν αποφασίσει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καταργεί ένα πλαίσιο προστασίας!

Τέλος, «ανασταίνεται» η ναοδομία την οποία προ έτους κατάργησε ο ίδιος υπουργός και μάλιστα ενισχυμένη, καθώς αποκτά όλες τις αρμοδιότητες ενός πολεοδομικού γραφείου, όπως έλεγχο αυθαιρέτων κ.λπ.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind