Ξεκαθάρισμα με τους συνεταιρισμούς

 

Για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, πρέπει κατ’ αρχήν… να το γνωρίζεις. Και δυστυχώς, στην περίπτωση των οικοδομικών συνεταιρισμών, το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένο να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν, καθώς καμία δημόσια αρχή δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση, το καθεστώς τους και τις διεκδικήσεις τους. Η πρώτη απογραφή ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, αποκαλύπτοντας την έκταση του προβλήματος. Στις προθέσεις του υπουργείου, πάντως, είναι στις προβληματικές περιπτώσεις να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ανταλλαγών με σχολάζοντα ακίνητα του Δημοσίου, ή την παροχή άυλων δικαιωμάτων.
sinaiterismos
Η καταγραφή των περίπου 550 οικοδομικών συνεταιρισμών ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στην πρόσκληση «εθελοντικής» δήλωσης των ίδιων των συνεταιρισμών ανταποκρίθηκαν μόλις 195 συνεταιρισμοί (81 στην Αττική και 114 στην υπόλοιπη Ελλάδα), ενώ τα στοιχεία συμπληρώθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου:

  • Από τους περίπου 220 οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται εντός Αττικής, οι μισοί (110) αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω δασικών εκτάσεων.
  • Από τους 330 οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται εκτός Αττικής, το 50% διαθέτει εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη, το 25% αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω δασικών εκτάσεων ή άλλων προστατευόμενων περιοχών και το 15% δεν εμπίπτει εντός περιοχής ΠΕΡΠΟ (Περιοχές Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης).

Συνολικά, από τους 550 συνεταιρισμούς:

  • 78 περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένες περιοχές ΠΕΡΠO.
  • 37 δεν μπορούν να προωθηθούν λόγω έλλειψης εγκεκριμένων περιοχών ΠΕΡΠΟ, στις περιοχές που εντοπίζονται οι εκτάσεις τους.
  • 108 περίπου παλαιοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί δεν μπορούν να πολεοδομηθούν, καθώς οι εκτάσεις τους έχουν χαρακτηριστεί δάση ή δασικές εκτάσεις.

Εχουν εγκριθεί πάνω από 220 πολεοδομικές μελέτες στο σύνολο της επικράτειας, οι οποίες αφορούν σε ποσοστό λιγότερο του 50% του συνόλου.

Ποια θα είναι η συνέχεια; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, έχει δώσει κατευθύνσεις προκειμένου μέσα στο επόμενο τρίμηνο να ετοιμαστεί σχέδιο νόμου όσον αφορά την επίλυση ζητημάτων για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Ως «πιλότος» αναμένεται να χρησιμοποιηθεί η περίπτωση του Αυτόνομου Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αξιωματικών (ΑΟΣΑ), μια ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση: ο ΑΟΣΑ έχει οριστεί ως φορέας για τη διενέργεια αναδασμού σε μια έκταση 6.012 στρεμμάτων στο Πεντελικό Ορος, η οποία ανήκει σε τέσσερις συνεταιρισμούς (2.488 στρέμματα στον ΑΟΣΑ, 1.108 στον συνεταιρισμό «Προσωπικού ΟΤΕ», 195 στον συνεταιρισμό «Ελληνικός Φοίνιξ», 206 στην «Ολυμπιακή Στέγη» και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες). Ομως από τα 6.000 στρέμματα, τα 2.000 είναι δάσος, δασικές εκτάσεις (αρκετά αναδασωτέα), ενώ ακόμα 1.000 στρέμματα περιλαμβάνονται στην Α΄ Ζώνη Προστασίας του Πεντελικού. Η Πολιτεία έχει προσπαθήσει πολλάκις να πολεοδομήσει τις εκτάσεις αυτές, ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει τρεις φορές την τελευταία 15ετία τις πολεοδομικές μελέτες Ζώνης Αστικού Αναδασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος κινείται στην εξής κατεύθυνση:

  • Για τους «καθαρούς» συνεταιρισμούς, θα προωθηθεί η πολεοδόμησή τους μέσω ΠΕΡΠΟ.
  • Για τους συνεταιρισμούς που βρίσκονται σε «προβληματικές» εκτάσεις, σχεδιάζεται ένας συνδυασμός ανταλλαγής οικοπέδων (προϋποθέτει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με σχολάζοντα ακίνητα του Δημοσίου) και την παροχή άυλων τίτλων από μια «τράπεζα γης», τίτλοι που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα σε τι θα αντιστοιχούν.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind