«Ξεπαγώνει» η ανάπλαση του φαληρικού όρμου

 

falirikosormosΜετά την εγκατάλειψη των σχεδίων για μετατροπή του φαληρικού όρμου σε λιμάνι κρουαζιέρας, η ανάπλαση σύμφωνα με τα σχέδια του Ρέντσο Πιάνο «ξεπαγώνει». Στόχος είναι τα έργα να δημοπρατηθούν τον Σεπτέμβριο. Ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά, καθώς η ανάπλαση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου (της περιοχής που βρίσκεται ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού) θα ανατεθεί από τη Γ.Γ. Δημοσίων Εργων, η οποία προ ημερών ανέθεσε σε υπηρεσίες της τις αρμοδιότητες για τα τρία βασικά έργα: • Αστικές Υποδομές Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού για την προστασία των περιοχών Μοσχάτου – Καλλιθέας, τη «μετακίνηση» προς τη θάλασσα κατά 90 μέτρα, τη βύθιση και τμηματική κάλυψη της Λ. Ποσειδώνος (ώστε να κατεδαφιστεί η σημερινή γέφυρα και να απελευθερωθεί η θέα προς τη θάλασσα), την κατασκευή κόμβων πρόσβασης προς και από το συνεδριακό κέντρο (Tae Kwon Do) και ενός αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένου νερού από την Ψυττάλεια για άρδευση του πρασίνου.

Τα σχέδια του Ρέντσο Πιάνο προβλέπουν την ενοποίηση της περιοχής από τον παλαιό ιππόδρομο (όπου κατασκευάζεται το Κέντρο Πολιτισμού) έως τις εκβολές του Κηφισού. Προβλέπεται να είναι όλα έτοιμα το 2015.

• Κτιριακά, περιβάλλων χώρος
Αφορά τη μετατροπή σχεδόν του συνόλου των 530 στρεμμάτων της έκτασης σε μητροπολιτικό πάρκο, την κατασκευή τριών υπογείων χώρων στάθμευσης (1.000 θέσεων συνολικά), τριών υδατοδεξαμενών για κολύμβηση και αναψυχή. Και τέλος, την ανέγερση κτιρίων 16.000 τ.μ. με χρήσεις εστίασης – αναψυχής, πολιτιστικές, αθλητικές και εμπορικές. • Λιμενικά έργα Το έργο περιλαμβάνει όλα τα λιμενικά έργα, την κατασκευή προβλητών περιπάτου, με τη μεγαλύτερη να φθάνει σε μήκος τα 120 μέτρα, την αναδιαμόρφωση του κρηπιδώματος, τη διαμόρφωση τεχνητής παραλίας και των νησίδων προστασίας της.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, στόχος είναι όλα τα έργα να δημοπρατηθούν τον Σεπτέμβριο (από κοινού ή ξεχωριστά, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί). Εκκρεμεί η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου, που πρέπει να ολοκληρωθεί, να τεθεί σε διαβούλευση και να εγκριθεί μέσα στο καλοκαίρι. Τις ημέρες αυτές αναμενόταν να ολοκληρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο έλεγχος του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης στην περιοχή.

«Διπλά» εγκαίνια
Τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015, για δύο λόγους. Πρώτον, για να μη χαθεί η χρηματοδότηση των 250 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής. Δεύτερον, για να εγκαινιαστούν ταυτόχρονα με το παρακείμενο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Δυστυχώς, η δημοπράτηση του έργου καθυστέρησε τουλάχιστον ένα 5μηνο εξαιτίας της διερεύνησης (από πλευράς υπ. Ανάπτυξης) της δυνατότητας μετατροπής του φαληρικού όρμου σε λιμένα κρουαζιέρας. Πρόθεση της πολιτείας είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση του φαληρικού όρμου να ανατεθεί σε ιδιώτη μέσω σύμβασης παραχώρησης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind