Οικο(δ)νομική μάχη μέχρις εσχάτων για κυβέρνηση – μηχανικούς

 

ΤΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΖΕΛΗ ktzelis@pegasus.gr

Στον «αέρα» βρίσκονται όλες οι οικονομικές δραστηριότητες γύρω από τα ακίνητα, αφού καμία μεταβίβαση, καμία δημοπρασία και καμία έκδοση οικοδομικής άδειας δεν μπορεί να γίνει, ενώ συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΤΕΕ.

Κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνει μέσα στο Σαββατοκύριακο η αντιπροσωπία του ΤΕΕ για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν καθώς οι μηχανικοί περιμένουν να δουν το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θα κατατεθούν τη Δευτέρα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να περάσει με κάθε τρόπο τις ρυθμίσεις που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τον τεχνικό κόσμο (ασφαλιστικό και εισφορές υπέρ ΤΕΕ στις αμοιβές μελετών και δημοσίων έργων).

H τελική απόφαση της «Βουλής των μηχανικών» αναμένεται το απόγευμα της Κυριακής. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και η στάση των κατασκευαστών, οι οποίοι δεν αποκλείεται να διαχωρίσουν τη θέση τους, καθώς η αγορά παραμένει «παγωμένη» για αρκετό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ηγεσία του ΤΕΕ δεν πανηγυρίζει για την μη ψήφιση των τροπολογιών στη Βουλή, βρίσκεται σε στάση αναμονής και τονίζει την πρόθεσή της για διάλογο, επισημαίνοντας, παράλληλα, την απελπιστική κατάσταση δεκάδων χιλιάδων μηχανικών που δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Εσωτερικές αναταράξεις

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός αντιπερισπασμός για την παράκαμψη του ΤΕΕ και την προώθηση ρύθμισης για τη διενέργεια μεταβιβάσεων με ιδιόχειρες βεβαιώσεις μηχανικού (αντί ηλεκτρονικών εκδόσεων μέσω του συστήματος του Επιμελητηρίου) φαίνεται ότι προσκρούει στις εσωτερικές αναταράξεις του τρικομματικού κυβερνητικού σχηματισμού. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ακόμα και σε επίπεδο υπουργείου Περιβάλλοντος, υπάρχουν διχογνωμίες, με τον υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, να εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, «δυσαρεστημένος μιας και είναι κι ο ίδιος μηχανικός» και έως και αρνητικός στο να υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προώθησε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης (ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ) και η οποία τώρα βρίσκεται στα χέρια του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Στ. Μπαλτάκου για τη συγκέντρωση των υπογραφών των συναρμόδιων υπουργών.

Εως αυτή την ώρα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το αν θα υπογράψουν τη ρύθμιση οι υπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., τη στιγμή που υπάρχουν διαφωνίες σε μείζονα πολιτικά θέματα πρώτης γραμμής και όταν οι ίδιοι δεν ψήφισαν τα θέματα που αφορούσαν στο ασφαλιστικό (και) των μηχανικών καθώς και το άρθρο που αφαιρούσε την εισφορά υπέρ ΤΕΕ στις αμοιβές μελετών και δημοσίων έργων, την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Αναζητείται… συμβιβασμός  Πάντως, από πλευράς κυβέρνησης δηλώνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε βήμα πίσω, κάτι που σημαίνει ότι η σύγκρουση είναι πολύ πιθανό να φτάσει στα άκρα, αφού καμιά πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να καταλήξει ούτε σε έναν «έντιμο συμβιβασμό».

Με όλα αυτά βάλτωσε και πάλι η διαδικασία της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, αν και συνεχίζεται κανονικά η πληρωμή προστίμων για τακτοποιήσεις που είχαν γίνει πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις του ΤΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΔΙΑΣ, εισρέουν στα δημόσια ταμεία καθημερινά από 400.000 – 700.000 ευρώ. Πάντως, το κυβερνητικό επιχείρημα, περί απώλειας 1 εκατ. ευρώ καθημερινά από τις τακτοποιήσεις που δεν γίνονται, φαίνεται ότι καταπέφτει καθώς η πρόθεση για δηλώσεις έπεσε κατακόρυφα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για προετοιμασία ρύθμισης για οριστική λύση-νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Προετοιμασία που κι αυτή έχει μείνει στη μέση λόγω της σύγκρουσης κυβέρνησης – ΤΕΕ και φαίνεται αδύνατο να είναι έτοιμη έως το τέλος Ιανουαρίου, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=112943949

Speak Your Mind